El camí dels indults

Sánchez burxa el PP en la polèmica per haver implicat Felip VI en els indults

Acusa Casado d'utilitzar la monarquia per dividir: "Envien Ayuso a dir incongruències sobre el paper de Felip VI"

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la sessió de control al Congrés.

MadridQuan falten pocs dies perquè el consell de ministres decideixi sobre els indults, aquest tema ha monopolitzat aquest dimecres la sessió de control al govern espanyol al Congrés. Tant el PP com Vox i Ciutadans han carregat contra el president espanyol, Pedro Sánchez; la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, en una fotografia de Colón en diferit, utilitzant arguments similars. Fins al punt que la número dos de l'executiu ha criticat la líder dels taronges, Inés Arrimadas, per "deixar-se endur pels socis que l'han portat cap al no-res en política".

Però, davant de la posició de la dreta i l'extrema dreta, Sánchez s'ha aferrat a dos arguments. El primer, i el que té més novetat, la polèmica dins del PP per haver implicat Felip VI en els indults. I el segon, s'ha vantat que a Catalunya no hi hagi hagut referèndums, declaracions d'independència ni il·legalitats al Parlament durant el seu mandat, i ha insistit que el govern actual no fa més que resoldre els problemes que va generar Mariano Rajoy.

Si bé dilluns des de Brussel·les va passar de puntetes sobre les declaracions d'Isabel Díaz Ayuso sobre Felip VI –es va limitar a mostrar-se "sorprès"–, aquest dimecres Sánchez ha burxat en les diferències dins del PP i el paper que està tenint Pablo Casado, que dimarts no va gosar sortir a desmentir un altre cop la presidenta madrilenya, després que ella assegurés que no rectificava i que el cap de l'oposició "pensava el mateix", que la firma dels indults era una "humiliació" i una "trampa" per al monarca.

Davant de les crítiques de Casado –que ha començat parafrasejant antigues declaracions de Sánchez censurant la concessió d'indults en general, l'ha tornat a titllar de mentider i ha presagiat que "no li queda gaire temps" a la Moncloa–, Sánchez ha acusat el líder del PP d'utilitzar la monarquia per dividir els espanyols. "Envien Ayuso a dir incongruències sobre el paper del rei", ha assenyalat. Casado ha evitat de nou entrar en el tema.

Crítiques a la presidenta madrilenya

La Moncloa considera "gravíssimes" les declaracions de la presidenta madrilenya, però el que veuen més greu és que hi hagi polítics que "desconeguin el sistema en què operen". "Tenim càrrecs tan constitucionalistes que no s'han ni llegit la Constitució", assenyalen fonts del govern espanyol, que recorden que "la figura del rei no està en la política partidària".

L'estratègia del govern espanyol passa des de fa dies per apuntar que només intenten resoldre a Catalunya els problemes derivats del PP. En aquest sentit, Calvo ha recordat a la portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra, que el seu partit "no pinta res" a Catalunya i a Euskadi perquè hi ha perdut gran part del suport electoral. "Quin projecte poden tenir per a Espanya si no signifiquen res?", s'ha preguntat. Al seu torn, el ministre de Justícia ha citat un superheroi per respondre les crítiques del PP pels indults. "Han agafat la idea dels indults com la criptonita del govern, però recordi com va acabar Superman [en cadira de rodes]", ha dit Campo barrejant el personatge de còmic amb l'actor. El ministre de Justícia també ha assegurat que la "cooperació europea funciona extraordinàriament" en matèria judicial, en relació a l'extradició dels exiliats. Tanmateix, fins ara el jutge Pablo Llarena no ha aconseguit el retorn de Carles Puigdemont i els exconsellers.

stats