Sánchez anuncia 3,4 milions de dosis extra de Pfizer aquest agost per rebatre les crítiques del PP

Redobla els missatges positius a la conferència de presidents a Salamanca gràcies a les bones dades en vacunació, de l'EPA i del PIB

3 min
Foto oficial de la 24a conferència de presidents autonòmics a la plaça major de Salamanca amb Felip VI.

MadridA Pedro Sánchez se li han alineat les peces per anar-se'n de vacances amb una bateria de notícies positives per intentar insuflar optimisme i esperança a la segona part d'una legislatura marcada per la pandèmia i intentar així remuntar la majoria d'enquestes, que ja donen una victòria al PP de Pablo Casado. Tot i la cinquena onada i l'augment de morts en llocs com Catalunya, la Moncloa vol transmetre que ja som al final de la crisi del coronavirus. I de moment ho certifica amb les últimes dades de l'enquesta de població activa (EPA), que indiquen que s'ha reactivat la creació de llocs de treball –sobretot entre els joves–; l'augment de fins a un 2,8% del PIB el segon trimestre; i la "medalla d'or en vacunació", en paraules del mateix Sánchez dijous, després d'haver superat el Regne Unit en percentatge de persones amb pauta completa: gairebé un 56%.

Però per donar un últim impuls a la immunització de la població i rebatre les crítiques del PP, encapçalades per la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, a Sánchez li faltava un últim anunci que s'ha reservat per aquest divendres, en el marc de la conferència de presidents reunida a Salamanca. El president espanyol ha anunciat la compra extra de 3,4 milions de dosis de Pfizer de cara a l'agost per passar així dels 13,1 milions de dosis previstes a 16,5 milions i aconseguir arribar a l'objectiu de tenir un 70% de la població amb la pauta completa a finals de mes, l'objectiu que va prometre a principis d'abril. Ayuso i bona part dels barons del PP havien denunciat la falta de dosis, tot i que Madrid encara en té més de 270.000 d'emmagatzemades pendents d'administrar i que el ministeri de Sanitat ja havia anunciat que hi hauria un increment de vacunes de Pfizer a l'agost, però s'ha esperat a concretar la xifra fins avui.

El president espanyol ha assegurat que la compra de vacunes extra demostra el "compromís" del govern espanyol amb les comunitats autònomes per accelerar el procés de vacunació. De fet, el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco –que compareixia juntament amb el líder socialista abans de la reunió–, ha admès que es tractava d'una notícia "positiva" perquè sempre han demanat que hi hagués més vacunes a disposició de les administracions autonòmiques. Sánchez ha contraposat així la situació de fa un any a la Rioja, l'últim cop que es va reunir de manera presencial la conferència de presidents, amb la d'ara. "Clarament hem avançat cap a bé", ha dit brandant també les dades econòmiques. "Estem refermant i consolidant la recuperació econòmica", ha afegit.

Sense Pere Aragonès

La conferència de presidents ha començat a les nou del matí tocades amb la tradicional foto de família amb Felip VI i una única absència, la del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha declinat assistir a una cita quan ja hi ha convocada la Comissió Bilateral Generalitat-Estat dilluns i hi ha la previsió de reunir la taula de diàleg al setembre. Sánchez "va lamentar" dijous que Aragonès hagués decidit plantar-los perquè a la reunió es tracten "temes importants" com els fons europeus. Ara la Generalitat denuncia que el govern espanyol no vol tractar els fons europeus a la reunió de dilluns en resposta a la plantada d'Aragonès.

En aquesta ocasió la foto de família ha sigut a la plaça Major de Salamanca, governada pel PP, on Sánchez ha estat rebut amb crits de "dimissió", "pocavergonya" i "et creus guapo". També s'han sentit crits de "Visca el rei i visca Espanya" amb l'arribada del monarca. Tot seguit s'ha fet la recepció al monestir de San Esteban, on els ha acollit el prior i ha començat la reunió després de les breus paraules de Sánchez i Mañueco.

El plat fort de la cita, a més de la resposta a la cinquena onada, és el repartiment dels fons de recuperació. Sánchez s'ha compromès a mantenir les partides per a les comunitats aquest 2021. Segons han explicat fonts de la Moncloa, rebran 10.500 milions, cosa que significa un 55,5% dels 19.036 milions d'euros destinats a Espanya per la Comissió Europea. A efectes pràctics, el que fa el govern espanyol és mantenir la xifra inicialment pressupostada per a les comunitats. A finals de l'any passat ja es va acordar anticipar 24.197 milions d'euros dels fons de recuperació i que les comunitats en tinguessin un 43%. Ara aquesta xifra no es tocarà.

stats