Sánchez acusa Casado "d'insubmissió constitucional" pel bloqueig del CGPJ

El president espanyol carrega contra el PP després de l'avís de Lesmes

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la reunió dels grups del PSOE al Congrés, al Senat i al Parlament Europeu

MadridLa disputa per la renovació del Consell General del Poder Judicial encara viu un moment àlgid, 48 hores després que Carlos Lesmes fes una crida a abandonar la "lluita partidista" i demanés un acte de "patriotisme constitucional". Ni PP ni PSOE, però, han acostat posicions després de l'avís del president del CGPJ, i els seus líders segueixen tirant-se els plats pel cap. Aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha acusat el líder de l'oposició, Pablo Casado, de tenir una actitud "d'insubmissió constitucional" i de manca del "mínim sentit d'estat". Les paraules del líder socialista arriben l'endemà que Casado demanés públicament una reunió per abordar la qüestió i mantingués la condició de reformar el sistema d'elecció dels vocals.

Tot i que la Moncloa es resisteix a donar la renovació per perduda, els retrets creuats semblen indicar que ja només es tracta que la ciutadania percebi qui és el culpable. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, va ser explícita aquest dimarts quan va subratllar que el bloqueig "no és anònim". "Només hi ha un partit que està bloquejant la renovació dels òrgans constitucionals i és el PP i el senyor Casado", va afirmar. Sánchez ha agafat el testimoni aquest dimecres en la seva intervenció davant els grups parlamentaris del PSOE al Congrés, al Senat i al Parlament Europeu, i ha fixat posició. "Exigeixo novament al PP que compleixi amb la seva responsabilitat. No és sostenible i malmet la democràcia", ha subratllat el secretari general socialista.

En la línia de guanyar el relat, Sánchez ha volgut enviar un missatge als espanyols. "Hi pot haver ciutadans que pensin que no és cosa seva, que és una mena de joc de trons o joc de poder i que no els afecta en el dia a dia, però el ple funcionament de les institucions constitucionals és fonamental per al correcte desenvolupament de la nostra democràcia. Ningú es podria imaginar un poder executiu 1.000 dies en funcions (el rècord d'un govern en funcions a Espanya és de 314 dies), seria absolutament insostenible, doncs passa el mateix amb el poder judicial. Afecta els ciutadans en el seu dia a dia", ha remarcat el president espanyol.

Lesmes també va apuntar aquest condicionant, per bé que ho va aprofitar per carregar contra el PSOE i Unides Podem per haver promogut una reforma de la llei que desposseeix el CGPJ de fer nomenaments mentre està en funcions.

Una hipotètica destitució de Delgado

En la llarga discussió sobre la renovació del CGPJ s'ha colat aquest dimecres el nom de la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado. El portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, ha estat preguntat en una entrevista a RNE sobre si una hipotètica destitució de Delgado podria contribuir a l'entesa entre els dos partits, i el dirigent conservador ha admès que suposaria un "avenç en la credibilitat" de Sánchez. El PP vol abanderar ara la reivindicació de despolititzar el nomenament dels vocals i situa en la designació de Delgado un exemple que el PSOE transita pel camí contrari. Per desbloquejar el CGPJ, però, Maroto ha insistit que cal un acord per reformar la llei al Congrés i que els jutges siguin triats per jutges.

De tota manera, el portaveu conservador al Senat ha augurat que Sánchez no destituirà Delgado, per bé que el veu capaç de "carregar-se una de les seves mans dretes". Les especulacions arriben setmanes abans que la sala tercera del Tribunal Suprem deliberi sobre el nomenament de la fiscal general de l'Estat, recorregut per Vox i el PP per "palmària parcialitat". Està pendent de decidir-se si resol els recursos la secció quarta de la sala tercera o bé s'eleva a ple perquè prenguin part de la deliberació la trentena de jutges de la sala contenciosa administrativa.

Calvo i Ábalos, en segon pla

La compareixença de Sánchez d'aquest dimecres al Congrés ha servit per escenificar el canvi de cares al PSOE. Al costat del líder socialista s'hi han assegut la vicesecretària general del partit, Adriana Lastra, i el nou número tres de l'organització, Santos Cerdán, que pren el relleu de José Luis Ábalos. A primera fila, el nou portaveu del Congrés, Héctor López, i la "futura portaveu al Senat", Eva Granados, tal com ha dit el mateix Sánchez. Uns seients més enrere s'hi ha pogut veure l'exvicepresidenta primera Carmen Calvo, que es queda com a diputada rasa del grup parlamentari, i que en declaracions als mitjans ha celebrat haver pogut "descansar" després d'anys en primera línia.

stats