Política 11/11/2020

Salut incrementa en gairebé 12 milions d'euros el pressupost per a l'Atenció Primària

La Conselleria augmenta un 8% la partida per a professionals de l'IB-Salut i inclou 68 milions per al pagament de la carrera als interins

E. N.
3 min
La consellera de Salut, Patricia Gómez, al Parlament. / ISAAC BUJ

PalmaLa consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha comparegut aquest dimarts al Parlament balear per explicar els pressupostos de la seva àrea per al 2021: 1.933.200 milions d'euros, que representen el 33% del pressupost de tota la Comunitat Autònoma. Aquesta xifra suposa un augment d'un 12%. Gómez ha fet un repàs de la gestió del 2020 i ha assegurat que, efectivament, la partida per a l'any vinent està marcada per la pandèmia de coronavirus. En aquest sentit, l'àrea que més veu incrementada la seva dotació és el Servei de Salut, que tindrà 200 milions més que l'any passat (un 11,8% més), i passa a disposar de 1.895,5 milions d'euros.

Dins aquesta direcció general, l'àrea destinada a la despesa en professionals augmenta un 8%. La consellera ha afirmat que és "un gran esforç" que es fa per millorar el servei assistencial i garantir l'estabilitat de les plantilles. Com a novetat, s'inclouen en el pressupost 68 milions per pagar la carrera professional de tots els interins. Gómez també ha remarcat que els més de 900 professionals que s'han contractat durant els mesos de pandèmia quedaran on són perquè "no en podem prescindir".

Per a la Gerència d'Atenció Primària també es preveu un increment important: 11,9 milions d'euros més, que eleven la partida a 155,7 milions. Aquesta inversió "es veurà reflectida en l'increment del nombre de professionals", ha assegurat la consellera. Pel que fa als hospitals, Son Espases disposarà d'un finançament de 413 milions (7,9 més que 2020); Son Llàtzer, de 404 milions (12 més); l'Hospital de Manacor, de 104 milions (5,2 més), i Inca, de 81 milions (9 més). A les àrees d'Eivissa i Formentera s'incrementa un 5% el finançament, amb 152,8 milions, mentre que a Menorca la pujada és d'un 6%, amb un total de 152,8 milions d'euros.

La consellera ha remarcat també la inversió en infraestructures. En aquest sentit, el Servei de Salut disposarà de 32,7 milions d'euros, que permetran licitar la construcció d'11 nous centres i unitats bàsiques de salut, així com diferents reformes i ampliacions als hospitals d'Inca i Manacor, i l'avançament dels nous centres sanitaris de Felanitx, Son Dureta, Verge del Toro i Can Misses. També ha anunciat una nova base del 061 per a l'illa de Formentera, un servei per al qual s'han reservat 1,2 milions d'euros, i que disposarà de tres unitats mòbils de guàrdia de manera permanent (una ambulància de suport bàsic, una d'avançada i una unitat de transport sanitari no urgent, per a trasllats programats).

L'Agència de Salut Pública, sense pressupost

Com ja va anunciar la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, el Govern contempla dins els pressupostos 2021 la creació de l'Agència de Salut Pública. Així i tot, Patricia Gómez ha admès que encara no està dotada de pressupost, i que confia que es puguin fer totes les gestions necessàries per posar en marxa aquest organisme l'any vinent.

La Direcció General de Salut Pública destinarà tots els seus esforços a gestionar la pandèmia, ha assegurat la consellera. Disposarà de 25,2 milions d'euros, xifra que suposa tres milions i mig més que el 2020. Per últim, la Direcció General de Consum tindrà un 8% més de finançament, amb 2,7 milions d'euros, i un dels seus objectius prioritaris serà incrementar el control sobre les entitats financeres per detectar clàusules abusives i el control dels productes fraudulents, en especial la mascareta.

Per part de l'oposició, el Partit Popular i Ciutadans han defensat que la futura agència no ha de suposar una despesa extra per a la Conselleria. Pel que fa al PP, aquesta ha estat la crítica més reiterada de la diputada Tania Marí, que ha acusat l'equip de la consellera de no haver reduït alts càrrecs i direccions generals. En aquesta crítica, Gómez ha estat contundent: "Eliminar direccions generals no és possible i puc assegurar que la feina és ingent", ha contestat.

Per part d'El Pi, Maria Antònia Sureda ha posat l'èmfasi que es concreti quina serà la política quant als malalts crònics i de salut mental. També ha demanat que es pagui la carrera professional als sanitaris interins de manera retroactiva. Per la seva banda, el diputat de Podem, Pablo Jiménez, ha defensat una ampliació de la sanitat pública per evitar un model que es basi a derivar els pacients que no es poden atendre a la privada.

stats