Política 09/11/2020

Rufián denuncia a la Fiscalia les filtracions de les converses gravades en l'operació Volhov

És la primera acció judicial dels republicans sobre el tema i no en descarten de noves

Quim Bertomeu
3 min
El portaveu d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, durant la seva intervenció a l'hemicicle

BarcelonaERC ha fet aquest dilluns el primer moviment judicial contra l'operació Volhov. El líder dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, ha presentat una denúncia davant la Fiscalia en la qual demana que cessi la filtració als mitjans de les gravacions telefòniques que la Guàrdia Civil ha fet en el marc d'aquest cas. Argumenta que no tenen res a veure amb els fets investigats i que, per tant, no haurien d'haver sortit mai a la llum pública. "Les converses publicades no tenen cap relació amb l'objecte de cap procediment judicial. Són clarament converses explotades amb una finalitat de desprestigi i de pugna política", exposa en l'escrit que ha presentat.

Per què el primer moviment el fa Rufián si la llista de republicans que apareixen a les gravacions és llarga? Fonts del partit expliquen que ell és un dels perjudicats per les filtracions i per això ha presentat primer la denúncia, però que no es descarta que se'n presentin més pròximament. Rufián considera que se li han vulnerat els drets a la intimitat, l'honor i el secret de les comunicacions i demana que es prenguin mesures. En concret, que es deixin de publicar les converses i que es retirin de les plataformes les informacions ja fetes públiques (cita en concret una notícia d'El Confidencial que reprodueix una conversa al voltant de l'estratègia d'ERC per a les eleccions entre l'exdirigent d'Esquerra Xavier Vendrell –a qui es punxava el telèfon–, el periodista Eduard Voltas, l'exassessor de Vicepresidència Sergi Sol i el mateix Rufián).

El seu argument és que "les comunicacions interceptades que no estan vinculades amb l'objecte" de la investigació no les haurien haver conservat la Guàrdia Civil i les autoritats judicials, i encara menys, publicat. En definitiva, Rufián demana que s'aclareixi qui és el responsable que les converses s'hagin filtrat i que es "protegeixi les víctimes". Les mateixes fonts expliquen que la denúncia no té un destinatari en concret amb noms i cognoms perquè no es tracta d'una querella i consideren que són els fiscals qui han de determinar-ho.

En roda de premsa aquest dilluns, la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vialta, ha assegurat que aquesta denúncia forma part de l'"ofensiva" que el partit prepara contra l'operació Volhov. "Hem passat a l'ofensiva per no deixar que l'Estat profund actuï contra l'independentisme amb total impunitat", ha argumentat. Tot i això, ha admès que la confiança que l'acció judicial prosperi és més aviat baixa: "Els àrbitres –Fiscalia i jutges– són de part i mai actuaran a favor nostre", ha dit. Acompanyada de les diputades al Congrés Carolina Telechea, Marta Rosique i Montse Bassa, també ha anunciat altres mesures contra l'operació, aquestes de caràcter polític. Per exemple, han demanat la compareixença al Congrés del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i han presentat una bateria de preguntes perquè el govern espanyol doni explicacions. Entre altres qüestions, demanen que s'expedienti el jutge del cas, Joaquín Aguirre.

Diàleg malgrat tot

Tot i carregar contra els poders de l'Estat, Vilalta ha insistit que cal seguir dialogant amb el govern espanyol, ara sobre els pressupostos general del 2021. Els republicans consideren que la denúncia que Rufián presentarà o les crítiques que fan recurrentment contra el govern de Pedro Sánchez "no invaliden la via de la negociació i el diàleg". Això sí, ha avisat que ara mateix un pacte pressupostari amb el PSOE està lluny. "Estem molt lluny de qualsevol acord, queda molt marge de millora", ha conclòs.

stats