Cas Koldo
Política 27/05/2024

Rosario Sánchez diu que a la investigació parlamentària del cas Koldo hi "falten papers" per conèixer la veritat

El Govern defensa anul·lar el contracte de Koldo perquè el PSOE ha deixat sense sentit la reclamació d'Armengol

ARA Balears
3 min
Rosario Sánchez durant la seva compareixença a la cambra parlamentària aquest dilluns.

PalmaJornada maratoniana de compareixences pel cas Koldo al Parlament. L'exconsellera d'Hisenda Rosario Sánchez, la primera a comparèixer aquest dilluns, ha afirmat que a l'expedient de l'empresa Soluciones de Gestión que se li ha aportat en el marc de la investigació parlamentària del cas Koldo (o cas Mascaretes) hi "falten papers". A més, ha dit que s'ha hagut d'estudiar aquest expedient perquè, en el moment dels fets que s'investiguen, no es va tenir cap contacte amb el document. Segons recull Europa Press, Sánchez, que ha estat anomenada fa poc temps secretària d'Estat de Turisme, ha declarat en el marc de la seva compareixença a la comissió d'investigació parlamentària d'aquest cas. Segons la seva "opinió professional", en aquest expedient hi "falta moltíssima documentació que és important per dilucidar el que intenten investigar en aquesta comissió". Entre ells, ha enumerat alguns documents, com l'informe de la intervenció de la Comunitat, els documents per verificar la certificació dels fons Feder, les declaracions d'absència de conflictes d'interessos o els expedients de tots els informes de control financer que es van fer d'aquest expedient.

Per altra banda, ha defensat que la tramitació del contracte es va fer "dins de la situació d'absoluta emergència", aplicant els protocols establerts de "manera normal i sense que es generàs cap problema". Sánchez ha estat inclosa en el pla de treball de la comissió perquè el contracte es va pagar amb fons europeus, que eren de la seva competència. Igualment, ha negat haver contactat amb l'exministre de Transports José Luis Ábalos, o amb el seu exassessor, Koldo García, per a la compra de màscares durant la pandèmia, perquè tot això es derivava directament a l'IB-Salut.

Gual de Torrella nega la compra de mascaretes a Solucions de Gestió

Després de Rosario Sánchez, ha comparegut l'expresident de l'Autoritat Portuària de les Balears (APB) Joan Gual de Torrella, que va deixar el càrrec després de la detenció en el cas Ports, sense relació amb el cas Koldo. Ha negat que l'organisme balear s'encarregàs de l'adquisició de màscares a l'empresa Soluciones de Gestión, i ha dit que era el Ministeri de Transports qui resolia aquestes compres "en nom de tots".

L'expresident de l'Autoritat Portuària de les Balears (APB), Joan Gual de Torrella, abans de començar la compareixença.

"No tenir mascaretes ens preocupava i era un problema que el Ministeri resolia en nom de tots", ha insistit el compareixent, i ha reiterat que "en cap moment", per part de l'APB, s'ha intentat gestionar l'adquisició de mascaretes. "És Ports de l'Estat qui assumeix la iniciativa de subministrar-les", ha recalcat Gual de Torrella. I, així, com que era Ports de l'Estat l'interlocutor de l'APB per a aquest assumpte, ha dit ser "incapaç" de dir qui de Ports de l'Estat va parlar amb el Ministeri per contactar amb l'empresa investigada. "Hi havia un problema i em van donar una solució", ha dit. També ha rebutjat conèixer l'exassessor de José Luis Ábalos, Koldo García.

La compareixença de Gual de Torrella ha durat poc més de mitja hora. Els grups de l'oposició han qüestionat el sentit que ha tingut fer comparèixer l'expresident de l'APB en aquesta comissió, mentre que el PP i Vox, que tampoc no han fet ús de preguntes en el seu segon torn d'intervenció, han defensat la citació per obtenir "tota la informació possible".

El Govern defensa anul·lar el contracte de Koldo

En la seva compareixença, el director general del Servei de Salut de les Balears (IB-Salut), Javier Ureña, ha defensat aquest dilluns la seva aposta per l'anul·lació del contracte de 3,7 milions que va pagar el Govern de Francina Armengol a Soluciones de Gestión, l'empresa de la trama Koldo pel milió i mig de mascaretes que li va comprar el 2020. Així, ha dit que els mateixos exalts càrrecs de l'anterior Executiu socialista estan deixant "sense sentit" la primera reclamació parcial que van presentar i de la qual l'equip de Marga Prohens va decidir desistir.

Ureña ha explicat que durant el traspàs de poders després de l'arribada del PP al Govern autonòmic el 2023, ningú no els va informar que s'havia obert un expedient per reclamar a Soluciones de Gestión 2,6 milions d'euros per haver rebut màscares d'inferior qualitat a les que es van contractar, ja que s'havien demanat FFP2, però els van enviar KN95, que van considerar "equivalents a quirúrgiques". "L'agost del 2023 ens trobam amb una situació d'herència enverinada, que estava oculta, amagada en un calaix", ha dit, per després comentar que el Govern socialista no els va informar d'aquest expedient ni del certificat de conformitat que l'agost del 2020 va donar per bo el contracte. Aquests 2,6 milions que es van reclamar al principi eren la diferència entre el que costaven les màscares que es van demanar i les que els van arribar. Ureña ha defensat que, en contra del que sosté el PSOE, el seu equip no va deixar "caducar" aquell primer expedient, sinó que va decidir "desistir-ne" per iniciar-ne un de nou pel total dels 3,7 milions que va pagar per totes les màscares.

stats