Política 01/09/2020

El PSOE i Podem llimen diferències pels pressupostos

Sánchez prioritza Cs però no exclou ERC i s'obre a reunir la taula de diàleg al setembre

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
La ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

MadridA partir d'aquest dimecres comença oficialment el ball per a les negociacions dels pressupostos generals de l’Estat per al 2021, l’eina clau per garantir la supervivència del govern de coalició de Pedro Sánchez en plena pandèmia. El president espanyol arriba a la ronda de contactes amb els partits de l’oposició després de mostrar sintonia amb la cúpula de l’Íbex-35 i havent aconseguit girar full (almenys de moment) a les discrepàncies internes en el si de la coalició amb Unides Podem. Dos són les vies, i de moment la Moncloa prioritza clarament la que el món empresarial va aplaudir dilluns en el tret de sortida al curs polític, al tractar-se d’un gir cap a la “moderació”: pactar amb els deu diputats de Ciutadans, així com també amb el PNB. Però Sánchez no vol tancar-se les portes i aquest dimarts ha deixat clar en la primera entrevista del nou curs polític, a la Cadena SER, que no exclou Esquerra. És més, s’ha tornat a oferir a reunir la taula de diàleg aquest setembre i la portaveu de l’executiu, María Jesús Montero, ha emplaçat els republicans a convèncer el president de la Generalitat, Quim Torra, perquè així sigui.

La Moncloa ha intentat fer el possible per llimar diferències amb Podem i no carregar de raons el líder del PP, Pablo Casado, en la reunió de demà al matí a la Moncloa. I la nova mà estesa a ERC arriba després d'una reunió d'urgència dilluns entre Sánchez i el seu soci de coalició, Pablo Iglesias. Si bé el president espanyol reclamava unitat a les forces polítiques, el cap de l’oposició li ha etzibat aquest dimarts en una entrevista a Antena 3 que no podia exigir el que no practicava de portes endins. De bon matí, i per mostrar unitat, la Moncloa ha enviat un missatge anunciant una reunió entre Montero i el secretari d’Estat de Drets Socials i mà dreta de Pablo Iglesias, Nacho Álvarez, per definir un esborrany de pressupostos abans de la ronda de contactes. Va ser la primera condició que va posar el vicepresident segon en la reunió de dilluns després que divendres amenacés amb un veto al partit taronja que al final s’ha quedat en una crida per no perdre el control de les negociacions. En les coalicions europees és tradició que el peix gros es mengi el petit i Iglesias tem quedar atrapat en la nova estratègia de Sánchez per deixar enrere la majoria de la investidura.

Si bé abans de vacances la ministra d’Hisenda i també portaveu del govern espanyol no va tenir problemes en marcar perfil propi de cara a l’elaboració dels comptes des de la palestra de la roda de premsa del consell de ministres, aquest dimarts s'ha esforçat en remarcar la unitat del govern de coalició. “Són els pressupostos del govern, no d’Hisenda”, ha remarcat, i ha assenyalat que tant el PSOE com Unides Podem s’han de considerar “raonablement còmodes en aquest projecte de pressupostos” i que confiava amb una "entesa ràpida”. De fet, ha anunciat la segona exigència que Iglesias va posar sobre la taula a Sánchez per acabar amb les tensions internes: que un representant del partit lila formi part de l’equip negociador del govern espanyol. Montero ha dit que presumiblement serà el mateix Álvarez, si bé ha apuntat que és habitual que els equips i les condicions es perfilin en les mateixes negociacions, donant a entendre que serà un dels problemes amb Cs. En un comunicat després de la reunió, la Moncloa ha confirmat que Álvarez i Montero seran les persones encarregades de reunir-se amb els grups per a les negociacions.

“Modular” les mesures fiscals

Sánchez, que ha calculat al mil·límetre la posada en escena d’aquesta setmana, té previst presentar com a cara i creu l’actitud de Casado i Arrimadas demà dimecres en les reunions a la Moncloa. El president espanyol ha rebaixat les exigències per acostar-se a l’empresariat i també al partit taronja. Dilluns, en la conferència a la Casa Amèrica davant de la cúpula de l’Íbex-35, ni va mencionar la pujada d’impostos que va prometre durant l’estat d’alarma. Avui Montero ha estat molt clara en aquest aspecte, en un clar avís a Podem. “La fiscalitat s’inclourà en l’acord programàtic però s’haurà d’adaptar al moment del cicle econòmic”, ha advertit, titllant en tot moment els pressupostos de “progressistes” –Cs demana que siguin “moderats”– però també de la necessitat de “modular” i “flexibilitzar-los” a les exigències de la resta de partits. Segons fonts de la Moncloa, Iglesias ha acceptat que no es tan important el qui com el què.

La prioritat en tot moment és Ciutadans, convertit en el nou “soci estratègic” juntament amb el PNB, que reclama mantenir la majoria de la investidura pels comptes i amb qui els socialistes van entrar ahir a governar en coalició a Euskadi –la líder del PSE-EE, Idoia Mendia, va confirmar que ocuparà una cartera del govern d’Iñigo Urkullu–. Però Sánchez no vol deixar desatesa Esquerra. Confia que en la reunió en privat amb el portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, demà al matí –que ha relegat per darrere d’Arrimadas– es pugui parlar més enllà de les “línies vermelles” que al parer de Montero posa ERC. És un discurs per necessitat. La mateixa ministra d’Hisenda ha admès que necessiten un pla B si el partit taronja els acaba dient que no, per més que el clima electoral a Catalunya dificulti les relacions.

Autodeterminació i amnistia

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha tornat a posar com a condicions per reunir la taula de diàleg que s’inclogui en l’ordre del dia dels grups de treball l’autodeterminació i l’amnistia. La portaveu del govern espanyol ha replicat que parlar d’autodeterminació era “estar fora de la realitat” i ha emplaçat els republicans a convèncer el president de la Generalitat, Quim Torra, per reunir la taula.

De fet, es repeteix el mateix escenari dels mesos de juny i juliol, en què el govern i la Generalitat s’acusaven mútuament de no voler reunir la taula de diàleg. Les desavinences entre els socis de coalició afegeixen llenya al foc: Budó ha refredat aquest dimarts l’escenari de convocatòria d’eleccions anticipades a Catalunya, tot i admetre que tots els escenaris estan “oberts”.

stats