Junts i CUP presenten esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat i pressionen ERC

Els republicans decidiran divendres al matí la seva decisió definitiva

3 min
La portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, durant la roda de premsa

MadridEl PSOE ha intensificat els contactes amb ERC i la resta de grups parlamentaris per evitar que alguns dels seus possibles socis, com ara els republicans, presentin una esmena a la totalitat als pressupostos. El portaveu socialista al Congrés, Héctor Gómez, s'ha mostrat "optimista" i "confiat" respecte a l'evolució de les converses amb els republicans i ha demanat "discreció". Tot i que també ha demanat "desvincular determinades iniciatives legislatives" de la tramitació pressupostària, Gómez ha admès que, a més de la llei audiovisual, el govern també està treballant en àmbits com la llei mordassa que ajudarien a desbloquejar suports. De moment, Junts i la CUP ja han presentat la seva esmena a la totalitat i pressionen Esquerra, que ha convocat la seva executiva per aquest divendres a les 11 per prendre una decisió.

El blindatge del català a la llei de l'audiovisual s'ha convertit en un dels principals esculls perquè els partits independentistes acceptin la tramitació dels pressupostos de l'Estat. Fonts socialistes, però, destaquen que "la situació ha millorat respecte ahir" i esperen que demà al matí es pugui fer algun anunci que eviti la presentació de l'esmena a la totalitat per part d'ERC.

El portaveu del PSOE al Congrés, Hector Gómez, en roda de premsa

L'ambient s'havia enrarit al matí amb les declaracions de la ministra de Defensa, Margarita Robles, que va recriminar als republicans que introdueixin qüestions "purament partidistes" en la negociació, ja que representen un obstacle més. "Jo entenc que es pugui reivindicar, però em sorprèn que uns pressupostos socials es puguin condicionar a un tema que no té a veure amb els comptes", ha afegit en una entrevista a TVE. La Moncloa reclama que les converses sobre la llei audiovisual siguin paral·leles als pressupostos, però ERC i Junts les han plantejat com a condició prèvia.

Junts ha reunit l'executiva aquest dijous i ha optat per esperar als contactes amb el govern espanyol que hi ha d'haver al llarg del dia que no han prosperat. A les sis de la tarda, la portaveu del Congrés, Míriam Nogueras, ha anunciat en roda de premsa que han registrat una esmena a la totalitat als pressupostos i ha instat els republicans a fer el mateix. Per Nogueras el govern espanyol ha "tornat a fallar": No podem tornar a ser ingenus ni acomplexats, el que hem de ser és exigents". Les seves reivindicacions, a banda de blindar el català en la llei audiovisual, són mantenir el fons covid, la gestió territorialitzada dels fons europeus, arbitrar mecanismes per garantir el compliment de les inversions i el traspàs de Rodalies. No disten gaire dels plantejaments que també fa ERC, que va pactar l'any 2020 reunir-se cada quatre mesos amb el govern per avaluar l'execució dels acords dels pressupostos de l'any passat, cosa que no s'ha produït. En aquest sentit, Nogueras ha insistit en fer un front comú al Congrés dels Diputats amb ERC per tenir "més força" a l'hora de negociar. "Per separat perd Catalunya", ha asseverat, lamentant que ERC no hagi mostrat més predisposició -segons ha dit- a coordinar-se amb la resta de forces independentistes.

Els republicans pretenen assolir un acord directament amb el PSOE i per això s'han intensificat els contactes en les darreres hores. "Encara hi ha temps", ha subratllat també la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest matí en una entrevista a Ràdio 4 i La 2. En tot cas, si no s'arribés a un pacte abans que s'acabi el termini de demà a les dues del migdia, ERC podria presentar esmena a la totalitat i seguir negociant amb els socialistes fins a la votació la setmana vinent. Hi ha temps, fins al darrer moment, per retirar-la.

Oposició frontal de la CUP

Per la seva part, la CUP ha anunciat que finalment sí que presentaran una esmena a la totalitat dels pressupostos. Els anticapitalistes volen garantir que arribi al Congrés "un text alternatiu amb el referèndum, l’amnistia i polítiques de repartiment de la riquesa", segons han informat en un comunicat.

stats