Política 07/01/2016

La CUP assegura que "segueix treballant" i que "no s'aixeca" de la taula de la negociació

La reunió amb Junts pel Sí s'ha allargat des de primera hora de la tarda fins passades les set del vespre

Oriol March / Sara González
2 min
Marta Rovira i Raül Romeva sortint de la reunió mantinguda amb la CUP amb tota la discreció que els ha estat possible / FERNANDO ZUERAS

BarcelonaLa reunió decisiva entre Junts pel Sí i la CUP s'ha celebrat amb gran secretisme –ha costat hores que alguns periodistes la descobrissin en un hotel proper a la Sagrada Família– i s'ha allargat des de primera hora de la tarda fins passades les set del vespre. Per part de la coalició formada per CDC i ERC, hi han assistit Josep Rull, Jordi Turull, Marta Rovira i Raül Romeva, cap de llista de la candidatura el 27-S. Per la CUP, les diputades Anna Gabriel i Eulàlia Reguant i el diputat Albert Botran.

La cita ha estat promoguda per les entitats del sobiranisme civil –Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI)–, que també han convocat per a aquest dijous concentracions arreu del territori per exigir un acord.

La CUP no dóna res per tancat ni res per trencat. Un cop confirmat i fet públic que ha finalitzat la reunió que han mantingut aquest dijous a la tarda amb JxSí i les entitats sobiranistes, fonts oficials de la CUP han evitat valorar el contingut de la trobada, però sí que han volgut manifestar que els seus representants i dirigents "segueixen treballant". "La CUP mai s'ha aixecat de la taula", han afegit, parlant de la possibilitat que de la reunió n'hagin sortit noves propostes d'una o altra part. A hores d'ara, els anticapitalistes asseguren que no està previst que la roda de premsa anul·lada aquest dijous es convoqui per a divendres, però tampoc ho descarten si evolucionen els esdeveniments.

Aquesta entesa, però, es manté com una opció complicada. A la reunió del grup parlamentari de Junts pel Sí hi ha hagut veus d'ERC que han apostat perquè Artur Mas fes un pas al costat, però el president en funcions ha assenyalat que volia mantenir la seva candidatura per "principis". Dimarts, en una roda de premsa en què va exhibir un to inusualment contundent, Mas va assegurar que es va equivocar a l'hora de confiar en el "sentit de país" de la CUP, que diumenge va vetar definitivament la seva investidura.

Al llarg de la jornada hi ha hagut una proposta que ha protagonitzat el debat sobre la legislatura. Es tracta de la iniciativa de Súmate, entitat que aplega els independentistes castellanoparlants, i es basa en la possibilitat que Neus Munté "o un independent" presideixin un Govern en què Mas seria conseller en cap.

stats