Cas Borràs
Política 01/06/2023

El Parlament retira l'escó a Borràs i busca nou president

Vergés convoca un ple per al 9 de juny per escollir un substitut

4 min
Laura Borràs a la tribuna del Parlament en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl Parlament s'ha quedat aquest dijous definitivament sense presidenta. La cambra ha decidit retirar l'escó a Laura Borràs per la condemna del març passat per prevaricació i falsedat documental quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Era una decisió cantada des de feia setmanes que s'ha acabat prenent avui, quan el Tribunal Suprem ja no ha donat més marge per seguir dilatant-la. L'alt tribunal espanyol ha notificat aquest dijous a la cambra que rebutjava les últimes mesures cautelars que s'havien demanat per posposar la decisió contra Borràs. Per tant, si avui no es prenia la decisió, els membres de la mesa corrien el risc d'incórrer en un delicte de desobediència. I desobeir ja fa molt de temps que no és una opció per als partits independentistes. S'ha convocat un ple per al divendres 9 de juny a les 12 hores per escollir qui substituirà Borràs.

El recorregut del Parlament en defensa de l'escó de Borràs ha arribat aquest dijous al cap del camí. ERC, la CUP i Junts sempre han discrepat sobre la naturalesa del cas –per als dos primers Borràs és culpable de corrupció, mentre que per a Junts és un cas de repressió política–, però els tres partits volien que pogués mantenir l'escó fins que la sentència fos ferma –ara no ho és–. El Suprem, però, no ho veu igual i, com la Junta Electoral Central (JEC), reclama retirar-li ja l'escó.

Aquest dijous s'ha esgotat l'últim recurs que hi havia sobre la taula i la mesa del Parlament ha procedit a retirar l'escó. Hi han votat a favor els representants en aquest òrgan d'ERC, el PSC i la CUP, mentre que la representant de Junts (Aurora Madaula) s'hi ha mostrat en contra. Hi ha precedents de casos similars gens llunyans que involucren tant ERC com Junts: el primer el 2020, quan Roger Torrent va retirar l'escó a Quim Torra –pel cas dels llaços grocs–, i el segon el 2022, quan la mateixa Borràs va retirar l'escó a Pau Juvillà (CUP) –també per un cas similar al de l'expresident–. Aleshores, com ara, ningú es va voler arriscar a la desobediència.

Que la decisió sobre Borràs no ha agafat per sorpresa ningú també ho ha demostrat la manera en què ha succeït tot. No hi ha hagut grans corredisses pels passadissos del Parlament, ni grans declaracions, ni els escarafalls d'altres ocasions. A més, la reunió de la mesa i de la junta de portaveus s'ha resolt en menys d'una hora. I en aquest temps no només s'ha pres la decisió de retirar l'escó a Borràs, sinó que també s'ha fixat un ple per escollir substitut. Tots els partits menys Junts hi han estat a favor. En vuit dies la cambra decidirà.

Propers passos

I ara què? Per desencallar la situació li toca moure fitxa a Junts. ERC ja ha manifestat que estan disposats a votar un candidat dels juntaires, però afirmen que és aquest partit el que ha de posar un nom sobre la taula. La diputada i secretària segona de la mesa Aurora Madaula (Junts) ha comparegut davant dels mitjans, però més enllà de criticar la decisió de la mesa no ha volgut parlar de noms. Ni tan sols de si el seu partit vol proposar un substitut o no.

Les diputades de Junts Mònica Sales i Aurora Madaula aquest dijous.
Reunió de la mesa del Parlament d'aquest dijous.

Madaula sí que ha explicat que en una reunió de la cúpula de Junts es va decidir aparcar aquest debat fins que la retirada de l'escó fos efectiva. Però en tot cas, ha subratllat que hauria de ser l'afectada, en aquest cas Borràs, qui marqui els passos a seguir. "Hem d'informar la presidenta i escoltar què vol fer ella", ha dit. Des que se sabia que els dies de Borràs al Parlament estaven comptats són diversos els noms de Junts amb els quals s'ha especulat. Hi ha els de dues alcaldesses que ara deixen el càrrec: Anna Erra (Vic) i Marta Madrenas (Girona), tot i que aquesta última opció s'ha diluït i tot apunta que acabarà sent la cap de llista per Girona el 23-J. També hi ha el nom d'Antoni Castellà, que entrarà com a nou diputat de Junts en el lloc de Borràs. Si Junts refusés proposar un nom entrarien a les travesses les possibilitats que fos algú d'ERC o fins i tot del PSC qui assumís la presidència. Els comuns han proposat Joan Carles Gallego, però ara mateix aquest sembla un escenari remot.

Impacte sobre la unitat

La retirada de l'escó es produeix en plenes converses entre ERC, Junts i la CUP per mirar de recuperar una certa unitat independentista de cara a les eleccions generals del 23-J. Els tres partits interpreten que les eleccions municipals no els van anar bé per la divisió. Ara bé, el relleu de Borràs no facilitarà un apropament. Madaula ha expressat el seu disgust amb ERC, a qui ha retret que no està donant un bon exemple de com "enfortir" les institucions: "Per enfortir les institucions abans cal no lesionar, i el Parlament s'ha lesionat amb la gestió del cas Borràs". El Parlament s'ha quedat aquest dijous sense presidenta i, de retruc, ha complicat de nou la unitat.

stats