Política 10/11/2019

El PSOE guanyaria les eleccions però la dreta li menjaria terreny, segons el sondeig d'IB3

A les Balears el partit socialista perdria un diputat i Vox n'aconseguiria dos

Elena Freixa/ Ara Balears
3 min

Barcelona/Palma[Segueix l'última hora de les eleccions generals del 10 de novembre]

[Segueix en temps real els resultats de les eleccions generals del 10 de novembrel]

El PSOE tornaria a guanyar les eleccions generals a Espanya tot i que veuria que la dreta li menja terreny. Segons el sondeig d'IB3, Pedro Sánchez obtindria entre 114 i 119 escons, retrocedint respecte dels 123 que va obtenir el mes d'abril. El PP quedaria com a segona força amb entre 85 i 90 escons, però veuria que el partit d'ultradreta Vox irromp com a tercera força al Congrés dels Diputats amb entre 56 i 59 escons.

El partit d'Abascal protagonitzaria, segons el sondeig, la pujada més important (partia de 24 escons ara), mentre que Ciutadans s'enfonsaria i quedaria amb entre 14-15 escons (ara en té 57). El bloc de les dretes sortiria reforçat de les urnes: el sondeig li dona entre 157 i 166 escons (ara en sumaven 149) si s'hi afegeixen també els dos escons que trauria Navarra Suma, que quedaria igual.

Unides Podem seria quarta força i es mouria entre els 30 i 34 escons, segons el sondeig, per sota dels 42 que avui té la formació de Pablo Iglesias. Más País, la formació d'Íñigo Errejon que integra Compromís, quedaria amb tres escons. El bloc de les esquerres PSOE-Unides Podem i Más País sumaria 156 escons, lluny de la majoria absoluta, que se situa en els 176.

A les Balears, el PSOE tornaria a guanyar les eleccions del 10-N, però obtindria un diputat menys que als comicis anteriors, i el partit d'extrema dreta Vox n'aconseguiria dos, un més que a les darreres eleccions, segons el sondeig. El PP també sumaria un diputat més que als comicis del 28-A, Ciutadans mantindria un diputat i Podem en perdria un diputat respecte dels darrers resultats.

Recordem que els resultats electorals de les eleccions estatals de passat 28-A a les Illes Balears van acabar amb el partit socialista com a força més votada amb tres diputats i un 26% dels vots, seguit d'Unides Podem, que va sumar dos diputats, i Ciutadans, que en va treure un. El PP i Vox també van aconseguir un diputat cada un amb un 16,9% i un 11,3% dels suports, respectivament.

Reaccions a les Balears

El director de campanya de MÉS-Esquerra, Lluís Apesteguia, n'ha valorat els resultats en declaracions a la premsa amb un to de prudència perquè "els sondejos són sondejos i fa sis mesos es van equivocar". Dit això, Apesteguia ha subratllat la baixada de la participació, que "ha castigat" els que van convocar les eleccions. "Si analitzam l'enquesta, seria un molt mal resultat global per a l'esquerra", ha defensat. Finalment, pel que fa al seu partit, que, segons el sondeig, no aconseguiria l'escó, ha dit que "esperam els resultats, que són els que compten".

Patricia Guasp, una de les candidates de Ciutadans al Congrés, ha demanat “prudència fins a saber-ne els resultats” i ha confessat que des de la formació estan “convençuts que Ciutadans seran clau per desbloquejar Espanya”.

El secretari general del Partit Popular a les Illes, Antoni Fuster, ha valorat amb prudència els resultats que preveu el sondeig, en què la formació passaria de ser quarta força a segona a les Balears amb un diputat més que a les eleccions del 28-A. "Valoram els resultats amb optimisme i prudència perquè és un sondeig de fa uns dies", ha dit Fuster, qui ha afegit que lamenta la baixa participació a les llles pel "capritx" de Pedro Sánchez. "Som referents del centredreta i potser avui podem donar una sorpresa", ha afirmat el popular.

Per part seva, el secretari general de Vox, Sergio Rodríguez, qui ha estat escollit com a portaveu per avui vespre, ha volgut valorar amb prudència la primera enquesta publicada per IB3 i ha assenyalat que "si es confirmassin els resultats, serien extraordinaris". Tot i això, reconeix que "aquestes no són dades reals" i ha aprofitat per agrair la participació de tots els apoderats dels col·legis electorals.

En aquest sentit, ha apuntat que per aquesta ocasió han demanat als simpatitzants que no acudeixin a l'Auditòrium, des d'on el partit segueix aquest diumenge la nit electoral, sinó que han preferit esperar a la setmana que ve per celebrar-ne els resultats.

stats