Senat
Política 21/09/2022

El règim fiscal o un senador per Formentera: les claus de la ponència d'insularitat aprovada en el Senat

La votació, que no és vinculant sinó que marca un document d'estudi per instar l'Estat, ha inclòs l'abstenció del PP i el vot en contra de Vox

2 min
El ple del Senat en una imatge d'arxiu.

PalmaEl ple del Senat ha aprovat aquest dimecres les conclusions de la ponència d'insularitat, després de dos anys d'estudis en els quals han participat 65 ponents. El resultat, segons el senador per designació autonòmica de MÉS per Mallorca, "és un document de mínims, amb el consens dels partits que governen en l'àmbit estatal".

Des d'un principi diversos partits del Senat reclamaven que es fes una comissió d'insularitat, però el PSOE s'hi va negar i es va arribar a la ponència d'estudi, "un terme mitjà". Les conclusions aprovades estableixen quatre grans blocs. D'una banda, per la part institucional, s'insta que Formentera tingui un senador propi, o que es reconegui als consells insulars perquè deixin de ser considerats com a entitats locals, equiparables als municipis.

Dins el bloc econòmic, s'ha donat suport a avançar en l'aprovació del règim fiscal, que continua tramitant-se a la Mesa del Congrés, tot i que en la seva darrera compareixença en el Senat, el president del govern, Pedro Sánchez, va afirmar que les negociacions "arribarien a bon port" abans de les eleccions generals, previstes per a final del 2023 o principi del 2024. A més, s'ha demanat establir indicadors que marquin els efectes de la insularitat en termes econòmics, amb vista a una revisió del sistema de finançament autonòmic.

D'altra banda, s'ha inclòs un bloc mediambiental en el qual es tenen en compte les característiques insulars quant a les espècies invasores o l'exigència "d'una protecció més valenta". Finalment, en l'apartat social, s'ha instat a reafirmar "la necessitat d'acollir migrants de manera digna, i reconèixer el català com la llengua de cohesió social".

Abstenció del PP i vot en contra de Vox

Precisament, el bloc social és aquell amb el qual el PP i Vox han mostrat més reticències, i que ha pogut decantar la balança perquè no votassin a favor, tot i que els populars s'han abstingut. De fet, segons Vidal, Vox "ha fet un discurs xenòfob, parlant del caos de la migració".

Així, per primera vegada en l'àmbit estatal es tira endavant un document –no vinculant, però amb els partits que governen que hi han votat a favor– que recull temes i problemàtiques que fan referència a la insularitat. Com recorda Vidal, "de la ponència d'estudi sobre la violència masclista, en l'anterior legislatura, en va sorgir el pacte per la violència masclista". "Si ara ens quedam igual, haurem malgastat dos anys", destaca.

stats