Política 20/08/2015

Viatjar en classe turista o fer videoconferències: recomanacions d'Hisenda per reduir despeses dels directius públics

El BOE publica aquest dijous una sèrie d'"indicacions" signades pel ministre Montoro per retallar les despeses dels màxims responsables del sector públic

Ara
2 min
El ministre d'Hisenda, Crsitóbal Montoro, aquest divendres a la Moncloa. EFE

BarcelonaEl ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha elaborat una sèrie d'"indicacions" per retallar les despeses dels màxims responsables i directius del sector públic estatal amb contractes mercantils o d'alta direcció pel que fa a dietes i desplaçament. Les recomanacions –vuit en total– estan recollides en el 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE) d'aquest dijous, en una ordre signada pel ministre Cristóbal Montoro.

Aquestes són les vuit indicacions, agrupades amb el títol de 'Criteris de bona gestió' i que tenen com a objectiu complir amb els preceptes d'"austeritat, eficiència i transparència en el sector públic", "imprescindibles en l'actual context de restriccions pressupostàries", segons indica l'odre:

  1. Utilitzar de forma preferent "mitjans tecnològics alternatius a les reunions i desplaçaments", com ara les audioconferències o les videoconferències.
  2. Aplicar "criteris restrictius" pel que fa al "nombre de persones que s'han de desplaçar" i evitar, així, "desplaçaments innecessaris d'equips de treball".
  3. Fixar "criteris temporals estrictes per a l'inici i finalització del servei", per evitar "prolongacions injustificades d'estada a la destinació" en els viatges dels directius.
  4. Utilitzar "amb caràcter general" els hotels que s'incloguin en el "contracte subscrit centralitzadament" per l'administració general de l'Estat o, si s'escau, pel ministeri d'adscripció.
  5. Utilitzar, amb caràcter general, el transport públic en els desplaçaments, llevat que l'ús del vehicle particular sigui l'alternativa més econòmica.
  6. Utilitzar, amb caràcter general, la tarifa turista tant en els desplaçaments amb avió com amb tren, llevat de "casos excepcionals" que quedin justificats per la llunyania del lloc de destinació o de la durada del desplaçament, entre d'altres.
  7. Planificar i gestionar de manera anticipada els viatges, de manera que es puguin obtenir els millors preus en els bitllets.
  8. Tenir en compte qualsevol altre aspecte que permeti "optimitzar i racionalitzar" els costos.

Hisenda dóna dos mesos de termini a les entitats del sector públic estatal per adaptar-se a les directrius i normes establertes en aquesta ordre, que s'aplicarà als contractes mercantils o d'alta direcció que se signin a partir d'aquest divendres –dia en què entrarà en vigor l'ordre.

stats