Política 26/03/2021

Quin és el patrimoni dels ministres? Castells, el que en declara més, i Garzón, el que menys

El BOE publica la declaració de patrimoni dels alts càrrecs de l'Administració General de l'Estat

2 min
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias al capdavant del consell de ministres d'aquest dimarts

MadridEl Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest divendres les declaracions patrimonials de tots els alts càrrecs de l'Administració General de l'Estat, tal com obliga la llei de transparència. Es tracta de la primera declaració que fan els ministres d'Unides Podem des que seuen al consell de ministres. I, de fet, dos dels titulars d'aquest partit a l'executiu de Pedro Sánchez són els que declaren més i menys patrimoni. Per una banda, el ministre d'Universitats, Manuel Castells, declara gairebé tres milions de patrimoni net, mentre que a la cua de la llista, devent més del que té, hi ha el ministre de Consum, Alberto Garzón, amb un passiu de gairebé 27.000 euros.

A més, la parella formada per l'encara vicepresident segon i líder de Podem, Pablo Iglesias, i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, declaren més patrimoni que el president espanyol. Irene Montero té uns actius nets de gairebé 400.000 euros i Iglesias de gairebé 309.000 euros. Cal tenir en compte que en les declaracions de patrimoni se sumen el valor de les propietats i el dels estalvis, i que es resten els deutes, així com també es comptabilitzen assegurances de vida i pensions que poden estar vinculades a hipoteques. Pedro Sánchez, al seu torn, declara 217.200 euros d'actius nets.

Al principi de la llista, més enllà de Castells, hi ha el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, amb 1,5 milions, i el titular de Ciència i Innovació, Pedro Duque, amb 1,4 milions. Són tots membres independents del govern fitxats pel PSOE i Unides Podem que no han fet carrera política fins ara. En l'altre extrem de la llista hi ha Garzón, seguit de la ministra d'Hisenda i portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, que no arriba als 20.000 euros d'actius; i de la ministra de Treball i futura vicepresidenta tercera, Yolanda Díaz, amb poc més de 25.000 euros nets.

Plans de pensions

Crida l'atenció que molts ministres tenen assegurances de vida o plans de pensions privats, tot i la defensa del sistema públic. És el cas d'Iglesias i Montero, amb 187.500 euros cada un. També Pedro Sánchez, amb 85.865 euros en aquest concepte i la ministra de Defensa, Margarita Robles, amb 93.793 euros. Però si algú té una assegurança de vida alta és Castells, el membre de més edat del consell de ministres (79 anys): declara 1.405.604 euros, tot i que cal tenir en compte que de tot el patrimoni declarat, 2.191.456 euros corresponen a béns immobles i 1.115.000 a un passiu segurament hipotecari.

stats