Política 13/12/2016

Puigdemont: "No hi ha motius per a la dimissió del conseller Jané"

El Govern fa costat als Mossos perquè "no són el problema" i confia que l'episodi no afecti la cadena de confiança amb la CUP

Ara / Gerard Pruna
4 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Interior, Jordi Jané

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, creu que "no hi ha motius" per a la dimissió del conseller d'Interior, Jordi Jané, per la gestió de les detencions de 3 dels investigats per la crema de fotos del rei durant la Diada, com reclama la CUP: "Hem d'estar al seu costat, i al costat dels Mossos, que compleixen amb la seva feina". Així s'ha expressat en una entrevista a Ràdio 4, en què ha coincidit amb la CUP que no s'hauria de "criminalitzar" ningú per "cremar o estripar una bandera", però a la vegada ha exigit als anticapitalistes ser "al costat" dels Mossos d'Esquadra. Per fer explícit el seu suport a Jané, Puigdemont ha entrat al consell executiu d'aquest dimarts al costat del conseller d'Interior i del vicepresident, Oriol Junqueras.

"No només no hi ha motius per a la dimissió del conseller, sinó que hi ha motius per ser al seu costat i al costat dels Mossos, que només compleixen amb la seva feina, cosa que la CUP ja sap", ha afirmat Puigdemont, que també ha rebutjat la retenció de l'autobús solidari que es dirigia de Barcelona a Madrid per donar suport als detinguts. "No ha de passar res perquè algú cremi una foto o una bandera, la que sigui", ha assegurat, perquè en "les democràcies sòlides que tenen confiança en si mateixes això no té les conseqüències que tristament està tenint".

Així, Puigdemont ha demanat a la CUP que "no barregi" l'actuació dels Mossos amb l'evolució del procés sobiranista, perquè aquest s'ha de fer "amb la màxima garantia", i també ha demanat als anticapitalistes que ho separin del debat dels pressupostos. "Són dues coses que no tenen res a veure", ha afirmat. "Voler intentar fer veure que hi ha altres factors que no tenen res a veure amb el debat pressupostari i que acabaran determinant el destí dels pressupostos no és ajustat al que crec que passarà", ha sentenciat. Puigdemont s'ha mostrat confiat que la discrepància amb la CUP per les detencions no determinarà el destí dels pressupostos, que la setmana que ve se sotmetran al debat de les esmenes a la totalitat.

En relació amb el referèndum, Puigdemont ha dit que "tindrà lloc, com a molt tard, la segona quinzena de setembre", i ha admès que hi ha "factors" que podrien fer "ajustar" el calendari, encara que seria per qüestions "tècniques". La CUP va plantejar que si l'Estat inhabilita càrrecs electes el referèndum s'avanci.

El Govern fa costat a Jané: "Els Mossos no són el problema"

També la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha mostrat el seu ple suport al conseller d'Interior i a la feina dels Mossos d'Esquadra. "Considerem que és un error molt greu voler situar l'actuació dels Mossos al centre del debat. Els Mossos no són en absolut el problema. No ho han sigut, no ho són ni ho seran", ha avisat.

Tot i apuntar que al Govern no li agrada que es cremin banderes o fotos, es facin pintades o es trenquin documents del Parlament -això últim fa al·lusió a una intervenció al faristol del Parlament de l'ara delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo-, Munté ha reivindicat la llibertat d'expressió dels cupaires. Tanmateix, ha recordat que cremar fotos del rei és delicte a l'estat espanyol i que els Mossos actuen d'acord amb la llei.

Malgrat marcar distàncies amb la CUP, Munté ha considerat "desproporcionada" l'actuació policial que ha aturat l'autobús en què viatjaven alguns cupaires per donar suport als detinguts, i ha criticat també que el delegat del govern espanyol dugui les protestes d'ahir de la CUP a la Fiscalia: "Un delegat del govern espanyol a Catalunya hauria de tenir altres prioritats", ha avisat, i ha opinat que aquesta actuació posa en qüestió la voluntat de Millo d'actuar de forma diferent de la seva predecessora, Llanos de Luna.

Munté ha confiat, però, que episodis com aquests no afectin la cadena de confiança entre el Govern i la CUP, una lleialtat que, ha dit, ha de ser "a prova de les traves que hi pugui posar l'Estat". En aquest sentit ha rebutjat que els cupaires puguin posar com a condició per a l'aprovació final dels pressupostos la destitució de Jané: "No es tracta de posar a ningú condicions per a res", ha avisat.

Junts pel Sí demana no posar els funcionaris "sota sospita permanent"

El portaveu de Junts pel Sí (JxSí) Roger Torrent també ha defensat a a la tarda l'actuació dels Mossos i ha demanat a la CUP que no es posi els funcionaris "sota sospita permanent". En relació a la demanda de dimissió de Jané, Torrent ha deixat clar que ni JxSí ni el Govern s'han plantejat cap "cessament" de cap conseller "Ens plantegem que tenim molta feina, un full de ruta i un mandat democràtic", ha dit, per afegir que Catalunya necessita el Govern "en bloc" per culminar el full de ruta i "que l'any que ve tinguem referèndum o referèndum".

Després que la CUP presentés un informe dels Mossos que demostra que es va actuar d'ofici en la crema de fotos del rei de l'11-S, Torrent ha demanat "enfocar bé la qüestió i la problemàtica". Al seu parer, el problema no està en la policia catalana, sinó en l'ordenament jurídic espanyol, que penalitza accions que pertanyen al lliure exercici de la llibertat d'expressió. També ha carregat contra l'Audiència Nacional, que "demostra de nou que és un tribunal polític i polititzat".

Pel què fa a la relació entre la persecució dels independentistes i l'aprovació dels pressupostos, Torrent ha llançat una advertència a la CUP: "Tothom qui vulgui enfortir pilars estat del benestar i tots aquells que vulguin culminar el full de ruta, saben que els pressupostos són molt importants per fer-ho. Esperem que tothom estarà a l'alçada". Torrent ha demanat rebaixar la tensió d'aquests dies entre Govern i CUP perquè, al seu parer, són discrepàncies entre independentistes el que busca el govern espanyol.

stats