El PSOE vol blindar per llei que el fiscal general ascendeixi al Suprem un cop cessat

Llop sosté que "no és un vestit fet a mida" per a Dolores Delgado

2 min
La fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, en una imatge d’arxiu.

MadridLa dreta ha posat aquest dimecres el crit al cel per una esmena que el PSOE ha colat en una reforma sobre la llei concursal, que res té a veure amb els canvis que vol fer a l'estatut orgànic de la Fiscalia. El govern espanyol vol blindar normativament que sempre que el fiscal general de l'Estat abandoni el càrrec ascendeixi a fiscal de sala del Tribunal Suprem. "Garanteix una sortida d'acord amb la dignitat del càrrec", ha defensat la ministra de Justícia, Pilar Llop, que ha negat que això sigui un "vestit a mida" per a qui en aquests moments ostenta el càrrec, l'exministra de Justícia Dolores Delgado. De fet, ha recordat que la seva antecessora, María José Segarra, ja va ser nomenada fiscal de sala del Suprem. Pel que fa al fet d'introduir-ho a través d'una llei que res té a veure amb el contingut de la reforma, Llop ha justificat que la concursal és la que té la tramitació més avançada a la comissió de justícia.

Els socialistes plantegen aquesta modificació a fi que el fiscal general no actuï amb "pressions de cap grup" i "amb llibertat" de cara a la seva sortida de la cúpula del ministeri públic, en paraules de Llop. Si no estigués garantit aquest ascens, raona l'executiu, podria estar temptat de buscar suports de les associacions per aconseguir determinats càrrecs i que es vegi minvada la seva imparcialitat. Amb aquest blindatge es barraria el pas a aquest hipotètic comportament. A més, la ministra de Justícia ha argumentat que la mesura va en consonància amb les recomanacions del Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa (GRECO), que en els últims anys ha qüestionat la independència judicial i la connexió entre la Fiscalia i el govern espanyol.

L'organisme no suggereix aquesta sortida per al fiscal general de l'Estat en els seus informes, però sí que apunta que caldria millorar com es produeixen les comunicacions entre el ministeri públic i el poder executiu. En l'esmena que el PSOE ha introduït al Congrés proposa un seguit de canvis a l'estatut orgànic de la Fiscalia, entre els quals l'esmentat anteriorment, i també d'altres que sí que es refereixen a allò que demana el GRECO. "La comunicació del govern amb el ministeri fiscal es farà per escrit i de manera degudament registrada", diu un dels punts. "El fiscal general de l'Estat informarà per escrit al govern (...) sobre la seva actuació en aquells assumptes d'especial transcendència en què intervingui i que per la seva naturalesa o rellevància hagi de conèixer", diu un altre.

PP: "El favor es paga amb favor"

El PP ha fet circular pel Congrés l'esmena del PSOE i el seu portaveu a la comissió de Justícia, Luis Santamaria, ha denunciat "l'ascens encobert" que preparen els socialistes. "El favor es paga amb favor", s'ha queixat, i ha assegurat que el seu partit ara entén que "Delgado estigui intentant perjudicar la presidenta Ayuso" amb la investigació sobre el contracte del seu germà. A través de Twitter, el portaveu de Cs, Edmundo Bal, ha asseverat que "els atacs del govern a la separació de poders no tenen límit". En declaracions als mitjans, Llop ho ha atribuït al "desconeixement del que significa la reforma d'enfortiment de la Fiscalia". "Quan ho llegeixin, hi estaran d'acord", ha assegurat.

stats