Recurs d'inconsitucionalitat
Política 13/11/2023

El PSOE i Sumar MÉS duran al Constitucional el recurs de l'OCB contra el decret del català a la sanitat

L'entitat va proposar a les formacions que se sumassin al recurs per poder-lo presentar

ARA Balears
1 min
Tribunal Constitucional d'Espanya.

PalmaEl PSOE i Sumar MÉS presentaran un recurs d'inconstitucionalitat contra el Decret llei 5/2023, que elimina el requisit del català a la sanitat pública balear. Segons ha explicat aquest dilluns l'OCB, fa setmanes que varen iniciar converses amb els dos grups parlamentaris, a través del PSIB i de MÉS per Mallorca, per fer possible que un mínim de 50 diputats signin i presentin el recurs elaborat per l'entitat.

Segons Antoni Llabrés, membre de la Junta Directiva i professor de Dret Penal de la UIB, la citada llei podria incórrer en inconstitucionalitat. Per aquest motiu, consideren "imprescindible" que el Tribunal Constitucional s’hi pronunciï. En aquest sentit, Llabrés explica que d’una banda "no es troba suficientment justificada" la utilització de la figura del decret llei, tal com el regula l’Estatut.

Per a l’OCB, no es donaria tampoc el que el Tribunal Constitucional denomina “connexió de sentit” entre la situació declarada com a extraordinària i urgent i les mesures concretes que s’adopten en el decret llei. Finalment, l'entitat apunta que es podria infringir l’article 49 de l’Estatut, "ja que la utilització del decret llei no pot afectar-n'hi drets reconeguts". Amb tot, l'OCB ha recordat que "faran front" a totes les agressions contra la llengua catalana i els drets lingüístics dels ciutadans de les Illes Balears "perpetrades pel Govern del Partit Popular en l'execució dels seus acords amb Vox”.

stats