Política 21/09/2020

El PSOE s'absté en el ple del Consell de Menorca i evita la retirada de la Medalla d'Or a Joan Carles I

Unides Podem hi ha votat a favor, mentre que el PP i Ciutadans hi han votat en contra

Ivan Martin
2 min
La figura del rei emèrit ha centrat aquest dilluns part del ple del Consell de Menorca.

MaóCom era d'esperar, el PSOE no ha estalonat una proposta que comprometés la imatge del rei emèrit, Joan Carles I, a una administració menorquina. Els casos de presumpte corrupció del monarca i la seva fugida als Emirats Àrabs no són, a judici dels socialistes, prou arguments per aprovar la proposta de Més per Menorca que, únicament, demanava instar la presidenta del Consell, Susana Mora, a liderar els tràmits per a la retirada de la Medalla d'Or, que li fou concebuda l'any 1993 amb 11 vots a favor i una abstenció.

El sentit del vot del PSOE era essencial perquè prosperàs la proposta, ja que el Partit Popular i Ciutadans, com era de preveure, s'hi han posicionat en contra. El portaveu de Més per Menorca, Miquel Àngel Maria, justificava el sentit de la iniciativa: "No ha tingut una actitud exemplar i ni ell mateix, la Casa Reial o el Govern de l'estat espanyol han desmentit les acusacions". La petició de la formació sobiranista ha topat amb el portaveu socialista, Miquel Company, qui curiosament ha criticat la proposta: "Hauríem d'estar preocupats per resoldre la crisi sanitària i econòmica causada pel covid-19 i deixar-nos de debats oportunistes, sense fonament jurídic", mentre reivindicava el republicanisme del seu partit: "Tenim una clara vocació republicana, ara no toca, però deixam la porta oberta per a un futur". Després de sentir la justificació del PSOE, Miquel Àngel Maria ha retret que "no es pot parlar de república i no ser conseqüent, les crisis serveixen per depurar".

Per la seva banda, la portaveu d'Unides Podem, Cristina Gómez, s'ha mostrat molt crítica amb l'etapa de Mariano Rajoy: "Fa més d'un lustre que el CIS ha deixat de fer preguntes sobre la monarquia, ja està bé de mirar cap a una altra banda i només faltava la seva fugida a un país amb un règim dictatorial". Per últim, el portaveu de Ciutadans, Eugenio Ayuso, ha rebutjat la proposta perquè "és precipitat, no existeix cap imputació formal", i la del PP, Coia Sugrañes, ha acusat Més per Menorca de "voler desestabilitzar i enderrocar la Constitució del 78, que els ha permès defensar el seu republicanisme en aquest ple".

stats