Política 10/11/2019

El PSOE guanya a les Balears, però el PP es recupera i Vox es dispara

La repetició electoral perjudica els socialistes i Ciutadans, que perden un diputat cadascú

Maria Llull
3 min
Francina Armengol i els candidats del PSIB a les eleccions estatals, a la seu del partit

PalmaEl PSOE, tal com ha passat a l'Estat, ha guanyat les eleccions del 10-N a les Balears, amb dos escons i un 25,41% dels vots, però ha perdut avantatge respecte dels comicis del 28 d'abril. El Partit Popular ha recuperat bona part del terreny perdut i ha passat a ser la segona força política a les Illes, amb dos escons i un 22,85% dels suports, lluny de la quarta posició amb la qual els populars s'hagueren de conformar el 28-A. Els de Biel Company han quedat a només 11.000 vots dels socialistes.

Juntament amb el PP, Vox ha estat l'altre gran beneficiat per la repetició electoral. El partit d'extrema dreta, amb Antonio Salvá com a cap de llista al Congrés, ha guanyat un diputat i ha passat a ser la quarta força política a les Illes. En algunes ciutats, com Palma mateix, ha arribat a ser la tercera força i a Llucmajor s'ha situat en el segon lloc. De fet, ha incrementat amb més de sis punts el percentatge de vot respecte del 28 d'abril, després de passar de l'11,3% al 17,44%, dos punts per damunt la mitjana estatal.

Amb més d'un 99,67% dels vots escrutats, és evident que el tomb a l'esquerra de les Balears de l'abril no s'ha pogut mantenir i que la dreta ha recuperat bona part del terreny perdut. Però, malgrat el terreny recuperat, el PP continua lluny del 33% dels vots que aconseguí el 2016.

La presidenta del Govern balear i secretària general del PSIB, Francina Armengol, ha destacat que els socialistes "han guanyat totes les eleccions que s'han fet a les Illes" aquest 2019, encara que ha considerat "evident" el retrocés del seu partit. A més de lamentar l'abstenció, Armengol ha reclamat "un govern a l'esquerra", sobretot per fer front a l'augment de l'extrema dreta. "Aquells que l'han blanquejada tenen la seva responsabilitat", ha manifestat la presidenta.

Per part seva, el president del PP balear, Biel Company, ha considerat que "els ciutadans han castigat Pedro Sánchez pel seu egoisme personal". Company ha destacat que el PP també "ha recuperat terreny a les Balears", on ha passat "de quarta força a segona". "El PP torna a estar en empat tècnic amb el PSOE", ha continuat el president popular, qui també ha assegurat que el seu partit s'ha consolidat com "la força de centredreta d'aquesta comunitat autònoma".

La repetició electoral ha perjudicat de manera clara el PSIB i Ciutadans, que perden un diputat cadascú. De fet, la formació taronja ha quedat sense cap representant al Congrés després d'una caiguda de 10 punts en el percentatge de vot, en passar del 17,42% el 28 d'abril a un 7,33% en aquests comicis. La llista encapçalada per Joan Mesquida ha perdut quasi 60.000 vots des de les eleccions anteriors. Per altra banda, Podem no només ha aguantat l'envestida de la dreta i ha conservat els dos diputats, sinó que ha passat d'un 17,84% a un 18,04% dels vots.

Cal destacar que les Illes Balears han estat la comunitat autònoma on més ha baixat la participació en aquestes eleccions, amb una caiguda de set punts: del 65,37% d'abril al 58,74%. Al cansament davant de la incapacitat de l'esquerra per formar govern, s'hi ha afegit una meteorologia adversa, i molts ciutadans de les Illes han optat per no anar a votar.

La coalició MÉS-Esquerra, que a les passades eleccions es presentà amb el nom de Veus Progressistes i que ha tornat a estar encapçalada per Guillem Balboa, no ha aconseguit cap diputat. El partit d'Íñigo Errejón, Más País, tampoc no tindrà cap diputat per les Balears la pròxima legislatura.

Els resultats, per illes

Els socialistes han estat la primera força política a totes les Illes, encara que seguits de ben a prop pel PP a cadascuna. En el cas de Vox, el partit d'extrema dreta ha estat la tercera força política a Mallorca, i fins i tot ha assolit la segona posició a un municipi de la importància de Llucmajor –a Palma i Calvià és la tercera força–. En canvi, a Menorca, Eivissa i Formentera, ha quedat en quarta posició, per darrere de PSIB, PP i Podem.

El PP també ha escurçat distàncies pel que fa al Senat. Amb un 96,16% dels vots escrutats, la llista liderada per Maria Salom ha passat d'un a dos representants. Aquest increment ha estat a costa dels socialistes, els quals han passat de quatre a tres representants a la Cambra Alta.

stats