Política 14/06/2019

El PSOE duplica batlies i acapara mig Menorca

Els socialistes recuperen es Castell, Sant Lluís i Maó i mantenen es Mercadal, però perden es Migjorn, en mans del PP

Iván Martín
3 min
El PSOE duplica batlies                 i acapara mig Menorca

MaóEl PSOE ha tret profit aquestes setmanes de negociació dels resultats obtinguts a les urnes el passat 26-M. Dels vuit municipis de l’illa, quatre seran governats per batles socialistes, dos per representants del PP, un per l’Entesa i un altre pel PSM - MÉS per Menorca. Les novetats més destacades són al Llevant. Es Castell, Sant Lluís i Maó tornen a mans socialistes i aquest mateix partit manté, en principi, la batlia del Mercadal. En tots els casos, el PSOE ho aconsegueix mitjançant pactes amb formacions progressistes, excepte el cas del Mercadal, on governaran en minoria. D’altra banda, l’Entesa, a Ferreries, i el PSM - MÉS per Menorca, a Ciutadella, consoliden el lideratge incrementant la quota de regidors. En el primer municipi l’agrupació d’electors governarà amb majoria absoluta mentre que a la capital de Ponent hi haurà pacte. Completen el mapa Alaior i es Migjorn, amb batles populars.

Finalment, Hèctor Pons serà el batle de Maó durant els pròxims quatre anys amb el suport d’Ara Maó, que amb Conxa Juanola tingué el càrrec la legislatura passada. L’equip de govern afrontarà l’execució de projectes clau com la construcció de la nova seu del Conservatori de Música i Dansa a la Sala Augusta, la reconversió de l’antic hospital Verge del Toro en centre d’atenció de malalts crònics, el nou geriàtric dels Quarters de Santiago, així com solucionar el problema de l’emissió de contaminants de la central tèrmica.

D’altra banda, Ciutadella tornarà a ser governat per un tripartit. En aquest cas, Joana Gomila i el PSM - MÉS per Menorca lideren el consistori amb més parcel·les de gestió que l’any 2015. El PSOE se suma a l’acord, mentre que també hi participa Gent per Ciutadella, malgrat que no són necessaris per configurar govern. El municipi té com a prioritats la conversió en zona de vianants de la plaça del Born, la construcció d’una nova escola de música, la construcció d’un centre per a persones amb diversitat funcional, la modernització de les urbanitzacions turístiques i el primer pla d’igualtat del municipi.

Joan Benejam (PP) serà el batle d’Alaior després de dos mandats de Coia Sugrañes, que fa el salt a l’oposició del Consell de Menorca. L’ampliació de l’escola d’adults, posar en marxa el Museu d’Art Contemporani de Menorca i un centre permanent d’exposicions temporals són algunes de les iniciatives que pretenen garantir la continuïtat del projecte popular.

Al municipi més petit de l’illa, es Migjorn, Antònia Camps rellevarà Pere Moll a la batlia. En aquest poble, el repte és tornar a la normalitat democràtica i restituir la imatge de l’Ajuntament. El darrer mandat acabà amb Moll al Grup Mixt i governant amb regidors del PP. I tot després d’unes disputes internes del PSOE que varen afectar la gestió diària.

Joana Escandell (PSOE) serà la nova batlessa del Castell amb el suport de l’agrupació d’electors Som Es Castell. Prenen el relleu de Lluís Camps (PP) i Florencio Conde (PI). Reactivar l’economia en els mesos d’hivern, millorar les vies públiques, dotar amb més zones d’aparcament i, sobretot, definir els usos dels quarters de l’Esplanada, adquirits pel Govern Balear, el Consell de Menorca i el consistori per 2,4 milions d’euros, són els projectes que s’han de dur a terme en els pròxims quatre anys. Carol Marquès (PSOE) és l’elegida per governar Sant Lluís després del període de Montse Morlà (Volem Sant Lluís).

Joana Febrer (Entesa) governarà Ferreries amb majoria absoluta. A més, tot i oferir al PSOE entrar a l’equip de gestió, els socialistes s’han decantat per quedar a l’oposició juntament amb els populars. Té com a reptes el Centre d’Interpretació de la Reserva de la Biosfera a s’Enclusa i l’ampliació del centre de salut, a banda de la millora de la depuradora d’aigües residuals.

Es Mercadal és l’únic municipi a Menorca que manté la incertesa sobre qui serà el batle els pròxims quatre anys. Al tancament d’aquesta edició tot apunta que el socialista Francesc Ametller continuarà al capdavant del consistori en minoria. El poble del centre de l’illa va ser l’únic a Balears on les forces progressistes no aconseguiren un pacte de govern per obtenir una majoria el 2015. Quatre anys més tard, la història es pot repetir.

El Consell, encarrilat

MÉS per Menorca, el PSOE i Unides Podem continuen les converses per reeditar el pacte de govern a la màxima institució menorquina. La intenció és anunciar l’acord abans de les festes de Sant Joan. La presidenta en funcions i candidata socialista, Susana Mora, es convertirà en presidenta els pròxims quatre anys amb el suport de MÉS per Menorca. El pacte del Consell manté similituds amb el de Ciutadella, ja que tot i no ser necessaris per assolir la majoria, la inclusió d’Unides Podem serà una realitat. L’acord programàtic és total i el principal repte serà finalitzar les obres de la carretera general i apostar per les energies renovables, a banda de reforçar la Reserva de la Biosfera.

stats