El debat de la prostitució

El PSOE anuncia una reforma legal per penalitzar els bordells i erradicar la prostitució

Els socialistes recuperaran la llei abolicionista que va quedar a mitges al Congrés a l'anterior legislatura

2 min
La ministra d'Igualtat, Ana Redondo, en una compareixença al Congrés

MadridA l'anterior legislatura el PSOE ja va intentar avançar en l'abolició de la prostitució amb una proposició de llei que no va culminar el seu recorregut parlamentari al Congrés. Però la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, ha anunciat aquest dijous que els socialistes ho tornaran a intentar. En una compareixença a la cambra baixa per presentar les línies generals del departament que encapçala, Redondo ha explicat que el PSOE presentarà "pròximament" una iniciativa per penalitzar els propietaris dels immobles on es produeixi una situació d'explotació sexual (el que es coneix com el delicte de la terceria locativa). Aquest delicte quedarà recollit al Codi Penal.

"És un primer pas", ha explicat Redondo, que ha avançat que al llarg de la legislatura anirà "posant els ingredients" per "erradicar" l'explotació sexual. "L'abolicionisme és una finalitat", ha afirmat. En aquest sentit, però, ha admès que també caldrà oferir una alternativa de vida digna per a les 60.000 dones que estan en situació de prostitució a Espanya, moltes d'elles d'origen migrant, i que necessiten una solució residencial i laboral.

A la proposició de llei registrada a l'anterior legislatura, el PSOE plantejava castigar amb penes d'entre dos i quatre anys de presó i multa de 18 a 24 mesos a qui "amb ànim de lucre i de manera habitual destini un immoble, local o establiment, obert o no al públic, o qualsevol altre espai, a promoure, afavorir o facilitar la prostitució d'una altra persona". Fins i tot quan aquesta situació es produís "amb el seu consentiment". Això obria la porta a sancionar dones –propietàries del pis– que asseguressin que exercien la prostitució per voluntat pròpia. Alguns col·lectius de treballadores sexuals de l'Estat han denunciat reiteradament que això "criminalitza" aquelles dones que "s'organitzen, treballen i viuen al mateix lloc". I, de fet, aquest debat genera divisió a l'esquerra i al mateix govern de coalició.

Els comuns, que defensen un plantejament que regula la prostitució en comptes d'abolir-la –és a dir, reconèixer els drets de les treballadores sexuals en lloc de perseguir aquestes pràctiques– se'n van desmarcar i van votar en contra de tramitar la norma dels socialistes. Ara bé, Podem hi va votar a favor. ERC, un altre dels socis de la coalició, també s'hi va oposar. En canvi el PP hi va donar suport. Uns posicionaments que previsiblement es repetiran aquesta legislatura, en què els socialistes ja han avisat a la convenció política d'aquest cap de setmana que recuperarien el seu full de ruta per perseguir el proxenetisme i abolir la prostitució.

stats