Política 26/03/2021

El PSIB i el PP es retreuen mútuament haver-se abstingut a Madrid

Els socialistes ho han fet en la moció per reclamar el REB, i els populars, en el cas de l'aprovació de les ajudes estatals

2 min
Pere Joan Pons

PalmaEl PSIB i el PP han creuat crítiques i acusacions per haver fet el mateix: abstenir-se en una votació sobre qüestions que afecten el futur de les Balears i dels illencs. Els socialistes han qualificat de "traïció" l'abstenció dels populars al Congrés en la votació del decret llei dels 11.000 milions d'euros. Cal recordar que 7.000 d'aquests són en ajudes directes a empreses i autònoms, 1.000 milions dels quals aniran a les Balears.

Per part seva, el PP ha demanat explicacions a Armengol per l'abstenció dels diputats del PSIB en la moció que reclamava una reunió de la comissió bilateral entre el govern espanyol i l'autonòmic abans de juny per incloure el factor insular al Règim Especial de les Illes Balears (REB) en els pressupostos estatals.

A través d'un comunicat, el diputat socialista, Pere Joan Pons, ha criticat que "el PP es desentén una vegada més de la reactivació econòmica i social de les nostres illes", amb una abstenció que "mostra la vertadera cara dels populars de les Balears, cada dia més entregats a la deriva de Pablo Casado". A més, Pons ha criticat l'actitud del líder del PP a les Illes, Biel Company, a qui ha acusat de posar-se "darrere les pancartes de SOS Turisme amb tots els seus càrrecs, però a l'hora de fer efectiu el paquet més gros d'ajudes que mai han rebut les nostres illes, abstenir-se".

A més, el diputat socialista ha recordat que el PP "ha criticat i ridiculitzat totes les mesures i restriccions per contenir el virus, i ara que toca ajudar-los amb fets, no es banya". Tot i l'abstenció dels populars, el decret llei s'ha aprovat al Congrés i les empreses i autònoms de les Illes tindran accés al paquet d'ajudes directes de 1.000 milions d'euros.

Per la seva banda, el PP ha reclamat a Armengol que justifiqui l'abstenció dels socialistes en la moció per desenvolupar el REB i que el factor d'insularitat sigui una realitat en els pressupostos del 2022. Així mateix, ha criticat la presidenta balear per haver celebrat l'aprovació del Règim Especial i qualificar-lo d'"històric" fa dos anys, mentre que avui no lluita pel compliment del finançament autonòmic.

A més, el senador popular, Cristóbal Marqués, ha reclamat a MÉS per Mallorca que "rompi" amb el seu soci de govern que, segons els populars, "no defensa els interessos de les Illes" i la presidenta, en concret, calla davant Sánchez.

A través d'un comunicat, els populars han recordat que fa dues setmanes el PSIB votà en contra de presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de l'Estat per incomplir el decret llei amb el qual es va aprovar part del Règim Especial de les Balears (REB).

Cal remarcar que les dues votacions s'han aprovat -tot i les abstencions dels dos partits illencs-, per bé que és cert que el vot del PP sí que era important en el Congrés per aprovar el decret, mentre que el del PSOE no ho era tant.

stats