Política
Política 20/07/2023

El PSIB nega irregularitats en la compra dels pisos de Metrovacesa

"Hi ha tots els informes favorables per fer aquesta operació, sens dubte", ha assegurat la candidata del partit al Congrés, Francina Armengol

ARA Balears
2 min
La secretària general del PSIB, Francina Armengol.

PalmaLa candidata del PSIB al Congrés, Francina Armengol, ha defensat la compra dels 88 habitatges a Metrovacesa gestionada quan encara era presidenta del Govern, i ha atribuït la posició del PP sobre aquest tema a la "campanya electoral" i al fet que "temen perdre Espanya i perdran". "Aquesta no és manera de fer política, el que han d'explicar a la gent és que no volen fer habitatge protegit i no volen fer possible que aquests 88 habitatges siguin de lloguer social", ha lamentat la candidata en una entrevista aquest dijous a la Cadena Ser.

En aquest punt, Armengol ha reiterat que l'expedient és "absolutament net" i ha recordat que l'operació es va fer exercint el dret de tanteig i retracte, "que permet que, als grans tenidors, el govern tingui opció de comprar-los quan fan una operació de venda i poder-los garantir en habitatge protegit".

Així mateix, després que li demanassin pel suposat sobrepreu d'adquisició d'un 40% en relació amb el preu màxim taxat per metre quadrat que el PP ha criticat, la candidata ha indicat que, quan es fa una operació de tanteig i retracte, es compra al preu que posa el gran tenidor. "Hi ha informes dels tècnics de l'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi) que diuen que el preu és raonable. Hi ha tots els informes favorables per fer aquesta operació, sens dubte", ha finalitzat.

Garrido acusa Metrovacesa de voler vendre els habitatges a un fons voltor

També la diputada dels socialistes, Mercedes Garrido, ha negat que hi hagi hagut "cap mena d'errada" en l'expedient d'aquesta transacció. Garrido ha acusat "empreses poderoses, entre elles, Metrovacesa", de no voler que l'Administració compri la promoció i preferir vendre "a un fons voltor". La promoció en qüestió, ha recordat, permetia que "88 pisos de lloguer públic frenassin l'especulació de la pujada de preus en el barri de Nou Llevant, amb un preu màxim de lloguer del 30% dels ingressos de la unitat familiar". La diputada ha advertit que "si al final el Govern no compra aquests pisos, passaran al mercat privat i el preu del lloguer serà de preu lliure".

D'altra banda, ha acusat el PP de "cercar excuses" per fer retrocedir una operació de compra avalada per la Llei d'habitatge, que permet el tanteig i retracte quan l'operació es produeix "entre dos grans tenidors com són un fons voltor i Metrovacesa". També ha aclarit que quan van abandonar el Govern, únicament estava pendent la signatura davant notari d'aquesta adquisició, que es va haver de suspendre perquè un jutge va aturar l'operació.

Això va succeir, ha explicat, perquè Metrovacesa va traslladar al jutge que hi havia un recurs de reposició pendent per part de l'Executiu autonòmic quan, segons Garrido, "sí que s'havia resolt". No obstant això, ha al·legat que el jutge mai no va parlar amb ells, únicament amb l'empresa.

Cal recordar que, aquest dijous, el vicepresident del Govern, Antoni Costa, i la consellera d'Habitatge, Territori i Mobilitat, Marta Vidal, han adduït raons "d'oportunitat i legalitat" per frenar la compra de 88 habitatges a Metrovacesa i han avançat que posaran l'assumpte en mans de la Fiscalia per si s'hagués comès un delicte.

stats