Política 23/02/2021

El PSIB commemora el 23-F amb els testimonis de personatges clau del socialisme illenc

El documental relata com varen viure de primera mà el cop d'estat i els seus efectes a les Balears

ARA Balears
2 min
Joan March és un dels testimonis del documental que ha publicat el PSIB.

PalmaEl PSIB ha commemorat la victòria de la democràcia en el 40è aniversari del 23-F amb una sèrie d'entrevistes a personatges clau del socialisme illenc que varen viure de primera mà el cop d'estat del 1981 i els seus efectes a les Balears. Es tracta d'Emilio Alonso, secretari d'Administració del PSOE el 1981; Francesc Triay, diputat socialista al Congrés; Joan March, secretari d'Organització de la FSB-PSOE en aquell moment, i Susanna Moll, filla de Josep Moll. El vídeo, que s'ha publicat a les xarxes socials del partit, també té una versió extensa dels testimonis amb un documental més ampli que es pot veure al canal de YouTube dels socialistes.

Al vídeo, Triay, present a l'hemicicle com a diputat, relata que "la impressió era que queia la democràcia si allò seguia endavant, va ser un dia perillós per a la democràcia". Per part seva, Alonso conta com, "sense tenir el suport de la gran banca, ni de l'Església d'aleshores, ni dels grans empresaris, ni dels països europeus, els colpistes haurien matat molta gent". Per altra banda, Joan March relata que "allò era un cop d'estat contra tots els partits, en contra de la democràcia, la qual cosa ens va recordar tot el que havíem viscut anys abans". Susanna Moll, filla de Josep Moll, trasllada que "escarrufa veure ton pare en una llista de sang" i que "per sort el cop d'estat no va anar bé, però hem d'aprendre d'aquestes coses".

El PSIB ha assenyalat que en la versió extensa del vídeo, publicada al canal de YouTube, s'exposen fets que no s'havien contat mai fins ara, com quan Joan March relata que la FSB-PSOE va fer una Comissió Executiva per si havien de partir a l'exili, amb un pis franc a Portopí i unes instruccions molt concretes per a gent destacada del partit que, si finalment no passava res, tenien ordre de destruir.

Els socialistes han destacat que "amb aquests testimonis del que va passar fa 40 anys volem traslladar un missatge de memòria dels fets que es varen produirc, però també una reivindicació de la democràcia i de la necessitat de lluitar-la dia a dia".

stats