Política 15/10/2021

El PSIB acusa el PP de voler "robar la iniciativa" al govern espanyol amb el règim fiscal i obvia que fa dos anys que espera ser tramitat

El senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, presenta un text alternatiu amb un IVA diferenciat per a les Illes

3 min
Ple del Senat.

PalmaEl senador i portaveu del PSIB, Cosme Bonet, ha criticat aquest divendres la proposició de llei del PP sobre el règim fiscal del REB, que es debatrà el 20 d'octubre en el Senat. "Volen robar la iniciativa al Govern", ha considerat, però no ha mencionat que la part fiscal és en un calaix del Ministeri d'Hisenda des del febrer del 2019, quan la va aprovar el Consell de Ministres després de l'acord entre l'Executiu balear i l'espanyol. "El PP ha quedat descol·locat amb l'èxit de la negociació del factor d'insularitat i pretén desviar el debat cap a un règim fiscal en el qual mai ha cregut i del qual només parla quan està a l'oposició", ha afegit.

Segons Bonet, malgrat que el règim fiscal ja es va negociar en el seu moment amb Catalina Cladera al capdavant de la Conselleria d'Hisenda, correspon al Govern "negociar en nom de la Comunitat Autònoma". "Direm que no a aquest menyspreu i a aquest relat oportunista", ha afegit, tot deixant clar que el PSOE votarà en contra de la proposició de llei dels populars. Això sí, queda enlaire saber quin serà el vot dels socialistes al text alternatiu del senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, que es debatrà el mateix dia.

El senador socialista ha subratllat que, si hi ha d'haver un règim fiscal a les Balears, "ha de ser després de l'acord entre el Govern balear i l'Estat", i no "a proposta d'un partit que mai no ha aprovat un règim fiscal quan estava en el govern de l'Estat". Dit això, Bonet no ha valorat l'acord que el Govern d'Armengol i l'executiu espanyol varen assolir sobre aquesta qüestió la legislatura passada. El socialista ha assenyalat que confia "en el compromís" de l'executiu de Sánchez i de la ministra Montero, així com en la capacitat de negociació del Govern.

Per part seva, el PP tractarà que el règim fiscal de les Balears es pugui tramitar, després de constatar "l'engany" que han suposat els pressupostos estatals. Així ho ha explicat la presidenta dels populars a les Illes, Marga Prohens, que ha argumentat que seria "un nou insult" que els senadors socialistes no donassin suport a la proposta. Malgrat que el PSIB ja ha anunciat el vot en contra, Prohens s'ha mostrat convençuda que "canviaran el seu vot".

La líder popular ha tornat a criticar "la gran mentida" del factor d'insularitat, que ha derivat, segons la seva opinió, en una retallada d'inversions, i ha defensat la tramitació del règim fiscal per "iniciar el camí de la compensació de la insularitat". I, davant les crítiques de voler robar la iniciativa al Govern, Prohens ha recordat que és en el Senat i en el Congrés on s'aproven les lleis estatals i ha defensat la "lleialtat" que suposa presentar el mateix text que es va consensuar el 2019 i al voltant del qual "tots es varen donar la mà". Cal tenir en compte que els populars no presenten un text idèntic, sinó que han eliminat la data de caducitat del règim fiscal –el 31 de desembre del 2026– que sí que incloïa el projecte i proposen més deduccions per a les inversions en recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I) –el text de MÉS inclou un IVA diferenciat per a les Illes i deduccions per a produccions cinematogràfiques.

IVA diferenciat per a les Balears

Per part seva, el senador autonòmic de MÉS, Vicenç Vidal, ha remarcat que la seva proposta és "molt més ambiciosa" que la del PP, sobretot per la inclusió d'un IVA diferenciat per a les Illes. "No hi ha color entre un règim fiscal de 265 milions d'euros i una alternativa seriosa de 1.000 milions", ha dit. L'ecosobiranista ha destacat que la proposta implica "una reducció lineal en tots els tipus impositius d'IVA", amb un 15% per al general i un 5% per al mínim, "respectant els límits establerts per la Unió Europea".

Quant a les deduccions per a produccions audiovisuals i espectacles teatrals, arriba al 40% fins al primer milió d'inversió. "L'aposta per les indústries culturals ha de ser ferma", ha comentat Vidal, a més de recordar a PSOE i PP que "tenen una oportunitat d'or de deixar el partidisme i fer guanyadora una proposta que millorarà la vida i l'economia de la ciutadania de les Balears".

Els pressupostos del 2022

Pel que fa als pressupostos estatals del 2022, el diputat del PSIB, Pere Joan Pons, ha considerat que "no hi ha cap raó" que justifiqui el vot en contra dels grups parlamentaris. Pons ha destacat que són els comptes de "despesa social més gran" i ha recordat que inclouen el factor d'insularitat del REB. En canvi, Marga Prohens ha criticat els pressupostos i els ha qualificat de "gran mentida". Segons la presidenta del PP balear, la retallada d'inversions afectarà especialment Palma.

stats