Política 21/02/2019

Les Balears aconsegueixen un REB a mig gas

El tràmit de la part fiscal, que suposa uns 270 milions d'euros, s'haurà de finalitzar la propera legislatura

Maria Llull
2 min
Un moment de la reunió del Govern amb els representants socials, polítics i econòmics de les Illes.

PalmaEl Consell de Ministres aprovarà aquest divendres un REB a mig gas per a les Illes Balears, i ho farà mitjançant dos procediments. En primer lloc, les mesures referents al transport de persones i mercaderies, al model energètic i les inversions de l'Estat, es faran efectives mitjançant un decret llei que entrarà en vigor aquest mateix divendres i suposaran uns 220 milions d'euros anuals per a les Illes. Però la part que afecta la fiscalitat, que implica uns 270 milions d'euros a l'any, es tramitarà mitjançant un projecte de llei que haurà de culminar la pròxima legislatura.

La presidenta del Govern, Francina Armengol; la vicepresidenta, Bel Busquets, i la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, s'han reunit aquest dijous amb agents econòmics i socials i representants dels partits polítics de les Balears per tal d'explicar les principals mesures del REB.

El decret llei recull el 75% de descompte per al transport aeri i marítim, i també inclourà descomptes per al transport de mercaderies. Quant al model energètic, el REB estableix les inversions que haurà de dur a terme l'Estat per al segon cable de connexió entre Mallorca i la Península, i també entre Mallorca i Menorca.

En el capítol d'inversions, hi haurà una partida pressupostària específica que col·locarà les Balears a la mitjana estatal. El fons d'insularitat serà de gestió bilateral. Una comissió mixta, amb representants illencs i de Madrid, es reunirà dues vegades a l'any per decidir les inversions més adients i vigilar-ne l'execució.

El nou règim fiscal de les Balears, que no podrà ser efectiu fins a la propera legislatura, estableix rebaixes de l'impost de societats i de l'IRPF per a empreses i autònoms i comptarà amb incentius per a la inversió de beneficis fiscals a les Illes. També hi haurà un règim especial per a empreses i autònoms industrials, agraris, ramaders i pesquers.

Tema d'Estat

Francina Armengol ha assenyalat que l'aprovació del REB era "un tema d'Estat", i ha explicat que el règim fiscal s'havia de tramitar com a projecte de llei perquè el Tribunal Constitucional no tombàs aquestes mesures. "Cal seguretat jurídica i no es pot aprovar una modificació dels impostos estatals per la via del reial decret llei". Així i tot, la presidenta s'ha mostrat convençuda que el projecte de llei es tirarà endavant governi qui governi a partir del 28 d'abril, perquè el compromís de tots els agents socials, polítics i econòmics és "molt important".

D'altra banda, la vicepresidenta, Bel Busquets, ha subratllat la lleialtat del Govern envers la ciutadania "governi qui governi" a Madrid. La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, ha destacat que el REB permetrà "un canvi de model econòmic" i una major "diversificació".

En canvi, la presidenta de la CAEB, Carmen Planas, ha mostrat la seva preocupació per "la seguretat jurídica" del REB. "Ens preocupa la tramitació parlamentària", ha dit.

Els representants de PIME, la UIB, CCOO i la UGT han mostrat la seva satisfacció pel REB que s'ha aconseguit i han felicitat el Govern per l'èxit de les negociacions.

stats