Política 20/10/2021

El PSIB acusa el PP d'"oportunisme i deslleialtat" per haver presentat la proposició del règim fiscal del REB al Senat

Els socialistes asseguren que el projecte de llei que va aprovar el Consell de Ministres el 2019 s'havia de tornar a negociar de bell nou

2 min
El senador autonòmic del PP, José Vicente Marí Bossó, durant el ple del Senat d'aquest dimecres.

PalmaLa indignació del PSIB perquè la proposició de llei del PP sobre el règim fiscal del REB s'hagi pres en consideració al Senat aquest dimecres ha quedat ben palesa al Parlament després de la reunió de la junta de portaveus. La portaveu adjunta dels socialistes, Sílvia Cano, ha acusat el PP d'"oportunisme, de deslleialtat i de vendre una cortina de fum" i ha destacat que havien de ser els governs balear i espanyol els encarregats de negociar una fiscalitat específica per a les Balears. Quant al projecte de llei de règim fiscal que el Consell de Ministres va aprovar el febrer de 2019 –en el qual s'ha basat el PP per presentar la iniciativa– i que precisament havia estat acordat pels dos executius, Cano ha assegurat que "s'havia de tornar a negociar de bell nou", malgrat que Pedro Sánchez es va comprometre durant la campanya electoral, fa quasi tres anys, a tirar endavant el règim fiscal al començament de la legislatura.

La diputada del PSIB ha recordat que aquest objectiu no ha estat possible "perquè ens ha passat una pandèmia pel damunt", encara que ha assenyalat que es varen fer passes els mesos previs a la irrupció del coronavirus. "Hi va haver converses, telefonades, fòrums, recordatoris... La feina institucional habitual", ha explicat.

Ara bé, Cano no ha aplicat els mateixos adjectius en el cas de MÉS per Mallorca, que no tan sols va presentar la seva proposició alternativa de règim fiscal, sinó que també ha votat a favor de la iniciativa del PP. "Cada grup té les seves estratègies, i és lògic que els sobiranistes mai no es conformin amb les quantitats que es donen", ha comentat, a més de tornar a lamentar "el cinisme i la desmemòria del PP".

Crítiques als socialistes

D'altra banda, el portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha criticat que els senadors del PSOE no hagin donat suport a la tramitació del règim fiscal i ha indicat que "la doble cara" dels partits majoritaris és "el drama polític de les Balears des de fa 40 anys".

Per part de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà ha considerat "una llàstima" el posicionament dels socialistes, que "aquí prediquen una cosa i quan van a Madrid fan el contrari". "La disciplina estatal de vot pesa més", ha continuat, a més d'assenyalar que aquest dimecres "era un dia perquè totes les forces de les Balears haguessin fet feina per convèncer la totalitat de la Cambra Alta". El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha reconegut que el PP ha estat "oportunista" amb el seu plantejament, però també ha celebrat que s'hagi donat suport a una iniciativa "beneficiosa per a les Balears".

La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha recordat que el seu grup hi ha votat a favor al Senat i ha lamentat "els vots en contra del PSOE", i ha coincidit amb altres partits a destacar "el seu doble discurs". "La part fiscal del REB és l'element que compensa de veritat la insularitat i per això la vàrem demanar des del primer moment", ha afegit.

stats