Política 20/10/2021

El règim fiscal del REB es tramitarà a les Corts malgrat l'oposició del PSOE

La proposició de llei del PP ha estat presa en consideració en el Senat

4 min
El ple del Senat en una imatge d'arxiu.

PalmaLa part fiscal del Règim Especial de les Balears (REB) es tramitarà a les Corts Generals després que el ple del Senat hagi pres en consideració una proposició de llei del PP i malgrat el vot en contra dels senadors del PSOE. Del total de 247 vots, n'hi ha hagut 126 a favor, 105 en contra i 16 abstencions. La votació no ha estat exempta de polèmica, perquè s'ha hagut de repetir a causa d'una errada tècnica i el president de la Cambra Alta, Ander Gil, ha hagut de demanar que sortís de la sala un senador socialista que no havia estat present inicialment. Cal recordar que la proposta dels populars es basa en el projecte de llei que varen pactar els governs balear i espanyol i que el Consell de Ministres va aprovar el febrer del 2019, però que des de llavors havia quedat sense tramitar. Això sí, la iniciativa del PP elimina la data de finalització del règim fiscal, que el projecte de llei fixava el 2026 i estableix més deduccions fiscals per a les inversions en recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I).

El senador autonòmic del PP, José Vicente Marí Bossó, ha estat l'encarregat de defensar l'alternativa, mentre que el senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha defensat un text alternatiu que també incloïa deduccions per al sector audiovisual i un IVA diferenciat per a les Balears. Així i tot, Vidal ha deixat clar des del primer moment que donaria suport a la proposició dels populars perquè, en el cas de culminar el desplegament del REB, hi ha "un bé superior que està per damunt dels partits polítics".

Marí Bossó ha remarcat en diverses ocasions que les Balears són "l'únic territori extrapeninsular que no té cap mesura fiscal específica" i ha considerat que la igualtat és precisament "tenir en compte l'especificitat dels territoris". El senador popular ha demanat als membres de la Cambra Alta, especialment als socialistes, que "pensin en l'interès dels ciutadans de les Balears". "Plantejam una cosa que és unànime a les Illes. No perdin aquesta oportunitat i no ho sotmetin a altres consideracions", ha dit Marí Bossó a la bancada socialista. "Quin problema hi ha a prendre en consideració aquest projecte de llei?", ha preguntat el popular, qui també ha agraït a Vicenç Vidal el seu suport a la proposició de llei del PP: "És un gust que malgrat les coses que ens separen, sempre el tinguem en actitud de diàleg i consideració. Amb el seu posicionament fa honor al seu patriotisme i nosaltres li reconeixem", li ha dit. Cal tenir en compte que les negociacions del senador ecosobiranista han fet possibles els vots a favor d'ERC i Esquerra Confederal, així com les abstencions del PNB, Junts i EH Bildu, mentre que el PP ha aconseguit el vot favorable de Vox.

Per la seva banda, Vidal ha remarcat la importància de "recollir la feina d'anys", tant del Govern com de la societat civil de les Illes, així com de superar "el bloqueig dels partits majoritaris que no han aconseguit que el règim fiscal sigui realitat". "Deixem el tacticisme enrere, no esperem el darrer minut, com va passar el 2015 i el 2019, quan no va sortir bé", ha continuat el senador ecosobiranista, en referència als intents de tirar endavant un règim fiscal per a les Illes per part del PP i el PSOE just abans de les eleccions d'aquells anys.

Vidal ha subratllat que les Balears necessiten ser iguals a la resta de territoris de l'Estat "en la diferència", en referència als sobrecostos de la insularitat, i ha assegurat que les Illes demanen "rebre el que els toca, ni més ni menys". El senador de MÉS també ha explicat que, a més d'incloure el text del projecte de llei, totes les propostes seves i del PP surten del document Cap a un nou REB, que el Govern va fer el 2017. A més, ha recordat que la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, va ser una de les participants a l'acord del 2019 per a un règim fiscal. "Per què no val ara si els actors són els mateixos?", ha preguntat.

Quant a l'oportunisme de la proposició de llei del PP, Vidal ha assenyalat que entén que es pugui veure així, però també ha subratllat que ha estat la inoperància dels socialistes la que l'ha fet possible. "Són vostès els que han donat aquesta oportunitat després de dos anys", ha continuat, a més de reiterar que ell mateix continuarà pressionant perquè el règim fiscal sigui una realitat. "Aquest senador s'hauria estimat més que un govern d'esquerres hagués estat l'impulsor d'aquestes mesures, però Montero va perdre dimarts l'oportunitat de desactivar aquest debat", ha explicat Vidal, a més de lamentar que la ministra d'Hisenda no estigués disposada a anunciar la disposició del govern espanyol a tirar endavant el règim fiscal "abans que acabi la legislatura". "Amb aquestes paraules hauria bastat", ha sentenciat.

La indignació de Cosme Bonet

D'altra banda, el senador del PSIB Cosme Bonet no ha amagat la seva indignació durant el debat i ha acusat el PP de "mal estudiant" per copiar el projecte de llei socialista. Segons Bonet, el fet que els populars hagin introduït matisos "desvirtua el consens d'origen". I aquest és un dels motius principals pels quals el senador balear ha justificat el vot en contra del PSOE. A partir d'aquest moment, Bonet ha posat la directa en les seves crítiques i ha acusat el PP de deslleialtat, perquè és el Govern "qui ha de negociar amb l'Estat". "Un règim fiscal no és un tema menor. És una excepció a la fiscalitat que s'aplica a tot el país, la qual és una norma fonamental en sentit polític", ha explicat. "No pot ser una iniciativa solitària, sinó que hauria de ser fruit del consens dels governs competents. A això se li diu lleialtat institucional", ha afegit, a més de reclamar que el Senat respecti aquestes formalitats: "No s'han de debatre proposicions d'àmbit territorial sense la participació dels governs de les institucions autonòmiques". Segons Bonet, l'aprovació de la proposició del PP crea "un precedent desafortunat que podria afectar altres comunitats", perquè es pretén "usurpar" la funció dels seus governs.

Marga Prohens demana explicacions al PSIB

Per la seva banda, la presidenta del PP balear, Marga Prohens, ha exigit als senadors del PSOE, i especialment del PSIB, que expliquin per què han decidit "posar-se al costat de Pedro Sánchez", en lloc de donar suport a la presa en consideració del règim fiscal de les Illes Balears. "Lamentam que els representants del PSIB hagin dit que no a un text que tenia un consens total a les Balears", ha assenyalat, a més de mostrar satisfacció perquè "el règim fiscal deixi de ser paper banyat i passi a ser una realitat per compensar els sobrecostos de la insularitat".

stats