Negociacions per a la investidura a l'Estat

"Al PSC també tenim la clau de la investidura": quin serà el paper d'Illa en la negociació?

Junts retreu a Sánchez el "protagonisme" que ha donat en les converses als socialistes catalans, que reivindiquen el seu pes polític i electoral

4 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, amb el líder del PSC, Salvador Illa, en la reunió d'aquest dimecres.

BarcelonaHi ha una màxima en la relació entre el PSOE i el PSC des de fa sis anys, quan Pedro Sánchez va recuperar el control de Ferraz, que es manté fixa: els socialistes catalans, grans valedors i principal actiu territorial de l'ara president espanyol, tenen sempre un paper (si no el poder de decisió) en les qüestions que afecten Catalunya. Gaudien ja d'aquesta posició quan eren quarta força al Parlament i ho continuen fent ara, amb un aval més gran, com a primer partit de la cambra i després de la victòria aclaparadora a les generals. La "coordinació permanent" que Sánchez ha anunciat amb Salvador Illa en les negociacions per a la investidura, doncs, no és més que un formalisme que, això sí, serveix per llançar un missatge polític clar: "No passaran coses que el PSC no vegi que han de passar", ha resumit Illa aquest dijous a Catalunya Ràdio.

La trobada que van mantenir Illa i Sánchez aquest dimarts a Ferraz, i especialment el fet que tingués lloc abans que el ja candidat a la investidura s'assegui amb ERC i Junts, busca ser un gest en si mateixa. "És una manera de reivindicar la centralitat política i electoral del PSC en un moment que al món independentista li interessa invisibilitzar-nos", explica un dirigent socialista. Illa no s'ha estat aquest dijous de recordar la "relació molt fluïda" que té amb el seu homòleg al PSOE –s'hi reuneix regularment a Madrid, lluny dels focus, i hi manté un contacte telefònic pràcticament diari– i ha confirmat que farà les "aportacions" que calgui en el camí cap a la investidura. "Al PSC també tenim la clau de la investidura. Sense nosaltres no hi haurà cap acord", reivindiquen fonts de la direcció.

Quin serà, però, el rol d'Illa en les converses? Tot i que formalment no és un dels interlocutors socialistes en el tracte amb la resta de partits, les fonts socialistes consultades asseguren que el seu paper serà "central" en les converses sobre la carpeta catalana. Illa s'hi implicarà, ja sigui com a "conseller" de Sánchez o, discretament, fent de pont amb Esquerra i JxCat, expliquen aquestes mateixes fonts: "El PSC, com a coneixedor de la realitat catalana, pot facilitar l'entesa amb les forces independentistes. Hi tenim una certa experiència de negociació i la posem al servei del president i del procés d'investidura".

De moment, però, el rol que Sánchez ha volgut donar a Illa ha generat protestes a Junts. L'expresident Carles Puigdemont ha avisat en un missatge a X que Illa "no podrà ser mai un interlocutor vàlid per generar confiança". I ho ha fet després que el secretari general del partit, Jordi Turull, critiqués el "protagonisme" en les negociacions d'un PSC que –ha dit– va liderar el "pacte de la vergonya" a Barcelona contra Xavier Trias. Diverses fonts dels socialistes catalans treuen ferro a aquestes declaracions i les atribueixen a una "gesticulació": "Intenten falcar el relat de la negociació entre Catalunya i Espanya, però aquest és un debat fictici", opina un membre de la direcció.

Al marge de l'efecte que tingui en les converses actuals, cal recordar que el PSC sempre ha format part de les grans negociacions del PSOE amb l'independentisme en els últims anys. El mateix Illa, com a secretari d'organització, va formar part de les negociacions amb ERC per a la investidura de Sánchez de l'any 2020. De l'acord amb els republicans en va sortir la taula de diàleg amb el govern de Quim Torra, amb Illa novament com a membre de la delegació socialista, i en la represa de l'espai de negociació amb Esquerra el setembre del 2021 –ja sense Junts– també hi havia el PSC: Miquel Iceta es va integrar, ja com a ministre, a la banda del govern espanyol.

"No hi haurà mai un referèndum"

Amb les negociacions actuals en marxa, a més, el PSOE i el PSC ja havien escenificat el seu front comú abans de la trobada Sánchez-Illa. Després que ERC i Junts acordessin al debat de política general del Parlament una moció en què fixaven l'amnistia i el "compromís" de "treballar" per a un referèndum com a condicions de la investidura, els socialistes van emetre un comunicat conjunt en què avisaven que "no hi ha avenç possible" si es pretén "aprofundir en la ruptura", en una referència clara a l'autodeterminació. I aquest és, precisament, el límit que reiteren des del PSC: "No hi haurà mai un referèndum. A partir d'aquí, tot es pot parlar", apunten fonts de la direcció.

Una prova de la coordinació amb el PSOE és el fet que Illa tampoc es refereix directament a l'amnistia. Com Sánchez, però, aplana el terreny per a la mesura de forma velada i aquest dijous ha defensat "continuar" amb polítiques que, tot i ser "incòmodes," han donat "resultat", i ha posat l'exemple dels indults. Hi haurà un acord amb l'independentisme? Tot i la distància que separa les dues parts, a les files socialistes es respira optimisme i, de fet, es tem més pels vaivens d'ERC que pels de Junts. A ningú se li escapa que, en el rerefons dels moviments de cara a la investidura, hi ha una batalla pel relat en clau catalana: també en la gesticulació de Sánchez amb el PSC.

stats