Ple del Parlament
Política 23/11/2022

El PSC refreda el seu suport als pressupostos catalans

El Govern envia un document de propostes als socialistes per mirar d'acostar postures

3 min
El president Aragonès i el líder del PSC, Salvador Illa, aquest dimecres.

BarcelonaEl PSC s'ha ofert de manera incansable a donar suport als pressupostos del 2023, però aquest dimecres ha refredat la mà estesa. Ho ha fet des del ple del Parlament el líder del partit, Salvador Illa, descontent pel tracte que li està dispensant el Govern en les negociacions. Els socialistes es queixen perquè no se'ls ha lliurat la documentació detallada que han sol·licitat. "Deu saber amb qui compta... Amb nosaltres, d'aquesta manera, no", ha etzibat. El president Pere Aragonès s'ha defensat dels retrets i ha donat mostres de continuar comptant amb el PSC per als pressupostos, ja que tenir el suport dels juntaires cada dia és més complicat.

El PSC denuncia que el Govern hagi traslladat la llei d'acompanyament dels pressupostos –la norma que preveu, per exemple, les mesures fiscals– a altres actors i, en canvi, a ells no. Per a Illa, un gest descortès cap a la seva formació, que "des del 22 d'agost", ha puntualitzat, s'ha ofert a negociar. Els socialistes consideren que Aragonès ha trencat el "mínim clima de confiança" que haurien d'haver tingut les converses fins ara. Tot i les crítiques, les seves paraules han sonat més com un toc d'atenció al Govern que no pas a com un trencament.

Aragonès ha admès que la llei d'acompanyament s'ha lliurat al Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya perquè és un tràmit preceptiu, però ha replicat que la Generalitat també ha fet arribar al PSC "tota la documentació disponible". De fet, fonts del Govern asseguren que els tres socis potencials –PSC, Junts i comuns– disposen de la mateixa documentació: un resum de la llei d'acompanyament, i no l'articulat sencer. Malgrat els retrets que ha rebut del PSC, Aragonès ha donat mostres que encara compta amb els socialistes per si li falla el suport de Junts. Aquest dimecres, per exemple, en cap moment ha mencionat que Junts i els comuns siguin els seus socis prioritaris. "Facin arribar les seves propostes", ha suggerit el president a Illa. Justament el que no volen els socialistes és fer arribar un conjunt de propostes perquè l'executiu els trobi un encaix als seus comptes, sinó que reclamen asseure's a negociar els números de tu a tu, tenint en compte que els dos partits tenen el mateix nombre d'escons. L'executiu ha fet arribar als socialistes un decàleg amb les seves prioritats per mirar d'acostar postures, però fonts del PSC consideren que la negociació pròpiament no ha començat. El seu malestar és tal que aquesta tarda la portaveu del grup, Alícia Romero, no ha assistit a la trobada sinó que l'ha deixat en mans del diputat Jordi Riba i la coordinadora del grup Nèlia Martínez.

Els avisos de Junts i els comuns

Si el president ha demanat a Illa propostes sobre els pressupostos, de qui sí que n'ha obtingut ha sigut dels comuns. La seva líder parlamentària, Jéssica Albiach, ha exigit al ple que el 25% del pressupost en salut es destini a l'atenció primària. No obstant això, en la reunió a porta tancada s'han centrat en debatre sobre medi ambient i energies renovables. Per aquest motiu hi ha participat el secretari general d'Acció Climàtica, David Mascort. Fonts dels comuns asseguren que s'han acostat postures sobre l'energètica pública –els comuns reclamen que pugui actuar com a comercialitzadora–, però no hi ha res tancat.

Per acabar, la trobada del Govern amb Junts no ha aconseguit resultats. El partit ha informat que ha sigut de "caràcter tècnic" i que l'executiu "no precisa les prioritats" dels departaments. Asseguren que el govern d'ERC "condiciona el ritme de la negociació" al "calendari de negociació entre ERC i el PSOE per als pressupostos de l'Estat". "És una actitud sucursalista", han lamentat.

stats