Economia
Política 30/09/2022

Prohens: "Els rics en aquesta comunitat són el Govern i Armengol"

La presidenta del PP balear ha explicat el pla fiscal de la formació enfocat en la rebaixa de l'IRPF i l'amplació de les deduccions

2 min
La reunió de l'equip econòmic del PP

PalmaLa presidenta del PP balear, Marga Prohens, ha presentat aquest divendres a la seu del partit la proposta econòmica del partit que ja ha registrat en el Parlament. El paquet de mesures es destina principalment a la baixada de l'IRPF per les rendes inferiors a 30.000 euros i l'ampliació de les deduccions existents. "Si Francina Armengol vol anar al debat de rics i pobres, que prediqui amb l'exemple, els rics en aquesta comunitat són el Govern i Armengol", ha afirmat Prohens.

La líder popular ha criticat que l'Executiu no abaixi impostos "quan es tenen 660 milions d'euros més de recaptació" a causa de la inflació. Armengol sí que va reduir impostos en el pla de xoc autonòmic contra els efectes de la guerra a Ucraïna, però no va ser una rebaixa generalitzada com demanava el principal partit de l'oposició, sinó dirigida a sectors concrets, selectiva.

Després de conèixer-se el pla fiscal del govern estatal, que conté un impost a les grans fortunes i més deduccions per als autònoms i rendes baixes, Prohens l'ha qualificada d'"una operació cosmètica", pel fet "d'ignorar les rendes entre els 21.000 i els 40.000 euros". Cal recordar que el president del País Valencià, Ximo Puig, va anunciar una rebaixa de l'IRPF per a les rendes de fins a 60.000 euros, però la rebaixa en les rendes mitjanes i baixes en termes absoluts és major que la d'altres comunitats com Andalusia o la Comunitat de Madrid.

Tres palanques

Prohens ha fet incís en "les tres palanques" del pla econòmic del PP balear. D'una banda, les rebaixes fiscals amb especial protagonisme de l'ampliació de les deduccions en l'habitatge o per naixement de fills, per exemple. "Volem incentivar que qui té un pis en propietat el posi en el mercat de lloguer per respondre a la demanda actual", ha assenyalat Prohens.

La segona "palanca" respon a la "reactivació econòmica", amb una llei turística alternativa a l'aprovada pel Parlament el passat maig, i que es presentarà previsiblement a finals d'any. El PP ja ha reiterat en diverses ocasions que no hi haurà ni la moratòria de places ni mesures que incentivin el decreixement, com la coneguda com el 2x1 –oferir dues places per adquirir-ne una. Finalment, el PP posa l'ull en una reforma de l'administració pública per reduir el nombre d'alts càrrecs.

stats