Política 26/07/2021

Prohens retoca les paraules de Casado i defensa que no s'ha de qüestionar la unitat de la llengua

La nova presidenta del PP balear ha defensat l'Estatut d'Autonomia i la "llengua pròpia" de les Illes

2 min
La nova presidenta del PP balear, Marga Prohens

Palma"Com diu l'Estatut, s'han de protegir, fomentar i estudiar les particularitats de la llengua sense qüestionar-ne la unitat". La nova presidenta del PP balear, Marga Prohens, ha volgut tancar amb aquestes paraules la polèmica que va encendre el president del partit estatal, Pablo Casado, quan dissabte afirmà en el XVI Congrés de la formació illenca "que a les Balears no parlau català! A qui se li ocorre?". La líder popular no ha desdit les paraules del president, però sí que les ha retocat, i ha assenyalat que Casado només va voler dir que "no som Països Catalans ni cap apèndix de cap comunitat", i que tampoc "hem de mirar què fan Catalunya, València i Madrid".

"El nostre és un projecte aferrat a la terra que defensa les particularitats, però no és un projecte de confrontació", ha apuntat Prohens en una roda de premsa, i ha reiterat que el president del PP espanyol "va defensar l'orgull de sentir-nos part d'una terra amb un patrimoni i una cultura que ha estat regne, cosa que a vegades se'ns oblida". La popular ha assegurat que el seu partit defensa l'Estatut d'Autonomia i que comparteix tot el que diu respecte de la "llengua pròpia". A més, ha fet valer les particularitats lingüístiques de les Illes, que són una "riquesa", i ha afegit que perdre-les seria un "luxe que no ens podem permetre". La nova presidenta del PP ha lamentat el rebombori envers el català perquè "tothom sap com pens", i ha advertit que no la trobaran en aquestes polèmiques.

Prohens ha aprofitat l'ocasió per criticar la presidenta del Govern, Francina Armengol, perquè considera que és ella qui té un problema amb el català perquè n'ha "rebaixat el requisit al Conservatori". La líder popular es refereix al fet que la Conselleria d'Educació vulgui eliminar el requisit de conèixer la llengua catalana per ser docent al Conservatori Superior de Música i Dansa i a l'Escola d'Art Dramàtic de les Illes Balears (ESADIB). En la roda de premsa, Prohens ha reivindicat que la llengua no és una qüestió d'ideologia, i qui l'utilitza políticament és perquè "no té res més a oferir" i "necessiten un projecte de confrontació", ha assenyalat referint-se al PSIB, MÉS i Podem.

Respecte d'Armengol, Prohens també ha lamentat que encara no li ha telefonat per felicitar-la després de ser elegida nova presidenta del PP balear. "El fet que no s'hagi posat en contacte amb mi demostra poca elegància i manca de respecte per la democràcia", ha considerat.

stats