Política 24/07/2021

Pablo Casado: "Que a les Balears no parlau català! A qui se li ocorre?"

El president del PP estatal diu que el mallorquí, el menorquí, l'eivissenc i el formenterenc són llengües diferents

3 min
El president del PP estatal, Pablo Casado

PalmaCada vegada que el president del PP estatal, Pablo Casado, trepitja les Balears, carrega contra la llengua pròpia i el XVI Congrés balear no n'ha estat una excepció. Minuts després de l'elecció de Marga Prohens com a presidenta del partit a les Balears, Casado ha fet el discurs de cloenda, durant el qual ha assegurat que a les Illes no es parla català, sinó "mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterenc". "Que a les Balears no parlau català! A qui se li ocorre?", ha dit entre els aplaudiments del públic, oblidant que l''ocurrència' és de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, i després que la mateixa Prohens hagués destacat la singularitat de les Illes i la seva cultura pròpia. "No sou cap suposats Països Catalans! Sou les Illes Balears!", ha exclamat.

A més, Casado ha criticat que el català sigui un requisit per tenir una plaça a la sanitat pública. "A quin mallorquí anestesiat que ha de ser operat li importa que el metge no sàpiga català?", ha demanat, reivindicant amb força "llibertat també en la funció pública!". I, com no podia ser d'una altra manera, ha fet referència a l'educació, terreny en què el PP defensa "la llibertat dels pares" d'elegir la llengua vehicular.

Fins i tot ha aprofitat el viatge de Pedro Sánchez als Estats Units per envestir de nou contra la suposada discriminació que el castellà pateix als territoris amb llengua pròpia. "Ha anat allà a dir que l'espanyol és una gran llengua. Per què Sánchez no defensa el castellà a Mallorca, Eivissa, Formentera, València, Tarragona o Guipúscoa?", ha demanat. "O almanco la llibertat perquè tots els infants siguin educats en les dues llengües cooficials", ha afegit.

Fa dos anys, Casado ja va reclamar que el català no fos cap requisit per accedir a la funció pública, encara que aquella vegada no va ser tan agosarat i no va afirmar que a les Balears no es parlàs català. Això sí, va reclamar que a les Illes hi hagués el que va denominar un "bilingüisme cordial" i que no fos "en detriment del castellà". Ara bé, Casado sí que va refermar el seu compromís amb "el mallorquí, el menorquí, l'eivissenc i el formenterenc", sense ni tan sols pronunciar la paraula 'català'.

Compromís amb el turisme

Sobre Prohens, el president del PP ha destacat la necessitat de comptar amb una persona que "estimi aquesta terra, però que l'entengui com a part d'Espanya". Com ja ha fet presidenta del partit a les Balears, Casado ha reiterat el compromís del PP amb el turisme i ha criticat que "des del govern de Pedro Sánchez es digui que és una activitat que no genera valor afegit i que és estacional i precària". "Es dona una ajuda irregular a una aerolínia chavista radicada en un paradís fiscal i, dels 70.000 milions que corresponen a Espanya a fons perdut, només se'n reserven 2.400 per al turisme?", ha preguntat. El govern espanyol no ajuda aquest sector perquè no depèn d'ell i el que vol és una economia subsidiària i clientelar dependent del BOE", ha respost ell mateix, a més d'afirmar que l'ecotaxa es va implantar precisament perquè el turisme "molesta".

"Quan arribem al govern, suprimirem totes les ecotaxes, reduirem les taxes aeroportuàries i farem que l'IVA turístic sigui superreduït durant la crisi", ha promès Casado, així com recuperar "les herències en vida" i suprimir "els impostos de donacions, successions i patrimoni". "Ja n'hi ha prou que ens fiquin la mà a la butxaca!", ha exclamat. Un altre dels compromisos de Casado ha estat la reforma del sistema de finançament autonòmic. "Ja és hora de seure per establir un nou model de finançament per consens, i no a la carta segons les directrius d'Aragonès, Puigdemont i Junqueras", ha manifestat.

Casado fa befa de Pedro Sánchez

El viatge del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, als Estats Units ha donat lloc als moments més humorístics del discurs de Casado, que ha qualificat de "vergonyosa" aquesta gira pel país nord-americà i ha assegurat que ell no l'hauria acceptada sense ser rebut com a mínim pel secretari d'Estat, Antony Blinken. "És lamentable que el president de la quarta economia de l'euro, del Regne d'Espanya, tingui una agenda que no arribi ni al secretari d'Estat", ha dit, a més d'indicar que la culpa és de Sánchez i del seu posicionament respecte de països com Cuba i Veneçuela. "Dimarts vaig a Bogotà i em rebrà el president de Colòmbia. Si no, no hi aniria", ha destacat.

Casado ha fet broma amb una comparació que es va fer entre Sánchez i Superman a les xarxes socials. "Hi estic d'acord: fa les cimeres en 20 segons, està tot el dia volant i quan parla sembla d'un altre planeta", ha dit entre les rialles dels assistents. A més, el president del PP ha presumit que José María Aznar "va anar set vegades a la Casa Blanca" i que Mariano Rajoy "va estar-hi dos dies vivint-hi, berenant, dinant i sopant amb el president dels Estats Units".

stats