Sessió d'investidura
Política 06/07/2023

Prohens ja és presidenta del Govern amb l'abstenció de Vox

Els populars retornen al Consolat de Mar després de vuit anys amb Francina Armengol al capdavant de l'Executiu, després d'arribar a un acord de governabilitat amb el partit d'extrema dreta

3 min
La presidenta del Govern, Marga Prohens.

PalmaMarga Prohens ja és presidenta del Govern. La líder del PP i candidata a la investidura ha superat la segona votació i, gràcies a l'abstenció de Vox, la majoria simple del Parlament li ha atorgat la confiança per governar les Balears. Els populars retornen al Consolat de Mar després de vuit anys, quan la gestió de José Ramón Bauzá va provocar un esfondrament electoral, que els feu passar de 35 diputats a 20 i obrí el pas a dues legislatures del Pacte de Francina Armengol.

Amb el ple d'aquest dijous culmina una setmana parlamentària marcada per la investidura. Aquest dilluns, Prohens va fer el discurs en què va desgranar els principals punts del programa de govern, sense grans referències al feminisme, el canvi climàtic i la mobilitat, entre altres aspectes. Un discurs de 72 minuts i íntegrament en català, tot i les mesures en retrocés de la llengua que marca l'acord amb el partit d'extrema dreta. Dimarts va ser el torn de les rèpliques dels grups parlamentaris (PSIB, Vox, MÉS per Mallorca i el Grup Mixt) i d'una primera votació que no va reeixir perquè es requeria la majoria absoluta. Els 25 diputats del PP i el representant de Sa Unió de Formentera van resultar insuficients, però bastaven per a la majoria simple, que s'ha asolit avui.

"Sé la compleixitat de governar en solitari, però no em fa por, estic convençuda que tots posarem per davant els interessos de les Balears. Allarg la mà per a una legislatura amb molt de debat, paraula, confrontació i acords", ha afirmat Prohens en la intervenció inicial d'aquest dijous. "No farem ni una passa enrere en els drets de ningú, i molt menys de les dones", ha defensat. La presidenta del Govern ha agraït a Vox "la mà estesa, el respecte pel resultat de les urnes, i la voluntat i la feina perquè el canvi sigui realitat, amb el compromís de fer-lo complir".

Marga Prohens i Francina Armengol, durant l'acte d'investidura.
La presidenta del Govern, Marga Prohens, just després de ser investida.
Marga Prohens abraçada al seu home, Javier Bonet.

"Entenem que el programa que ha presentat suposa un retrocés històric per a les nostres Illes, i la llibertat que proposa és la de massa pocs", ha replicat Francina Armengol. L'expresidenta del Govern ha recordat els pactes entre el PP i Vox en els consells insulars de Mallorca i Menorca, en què l'extrema dreta sí que formarà part dels dos governs. "Ha entregat a Vox les polítiques mediambientals del Consell de Mallorca, i n'han eliminat la Direcció d'Igualtat. I això que no havíem de perdre drets", ha retret. "Si defensa amb força i vehemència la insularitat i la llengua pròpia, tindrà el suport del PSIB, però si arracona els drets lingüístics ens tindrà enfront", ha exclamat.

Per la seva banda, el portaveu i líder de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha començat la intervenció agraint a Armengol "el servei a aquesta terra, la deixam millor que no la vam trobar", tot i reconèixer que "he estat de les veus més crítiques amb vostè del meu partit". Apesteguia ha recriminat a Prohens que l'acord amb Vox és "una enorme equivocació i un error històric", però trobarà MÉS "amb la mà estesa si el que cerca és el bé d'aquestes illes". Finalment, el portaveu del Grup Mixt, Josep Castells (Més per Menorca), ha expressat a la presidenta del Govern que "el seu discurs de llibertat amaga les lleis del mercat, i vol substituir les lleis del BOIB per la de la selva".

La presa de possessió

Prohens prendrà possessió aquest divendres a la Llotja de Palma, i dilluns es faran els nomenaments dels consellers i conselleres del Govern. Per ara, es coneixen els noms d'Antoni Costa al capdavant de tota l'àrea econòmica, Antoni Vera a Educació i Catalina Cirer a Afers Socials. Sonen amb molta força Joan Simonet a Agricultura i Medi Ambient i Álex Sáenz de San Pedro per a Energia i Indústria.

En el segon torn de paraula de la sessió del dimarts, Prohens ja va anunciar que la primera mesura que aplicaria el nou Govern, amb caràcter immediat, seria l'eliminació de l'impost de successions i donacions, la gran promesa de campanya. En els següents sis mesos, els populars faran una àmplia reforma fiscal i, a més, es té la intenció de suspendre l'aplicació de la LOMLOE.

stats