Inici de legislatura
Política 29/06/2023

Prohens: "El pacte ens deixa satisfets a tots"

La presidenta del PP no aclareix si eliminarà el Decret de mínims a l'àmbit educatiu

3 min
Marga Prohens, amb Sandra Fernández, Antoni Costa i Sebastià Sagreras.

PalmaLa presidenta del PP, Marga Prohens, ha comparegut davant dels mitjans visiblement satisfeta després de l'acord amb Vox que li obre les portes a presidir un Govern dels populars en solitari. "El pacte ens deixa satisfets a tots", ha assegurat davant dels mitjans i acompanyada per alts càrrecs del partit, com Sandra Fernández, Antoni Costa i Sebastià Sagreras. "Gairebé ningú creia que fos possible un Govern en solitari", ha dit. De fet, aquesta ha estat una de les idees que ha subratllat en diverses ocasions durant la seva intervenció, encara que també ha explicat que l'entrada de Vox en els consells de Mallorca i Menorca s'explica perquè l'equilibri de forces no és el mateix a les institucions insulars. Prohens ha assegurat que "tots els consellers" del futur executiu "seran nomenats pel PP" i que no hi haurà cap alt cap càrrec de la formació d'extrema dreta.

La líder popular ha destacat que, amb aquest acord de 110 punts, "Vox es compromet a no presentar cap esmena a la totalitat dels pressupostos". Prohens considera que el pacte amb l'extrema dreta li permetrà dur a terme el seu programa de govern, del qual ha destacat mesures com les baixades d'impostos, la gratuïtat de l'educació 0-3, la lluita contra l'ocupació d'habitatges, la captació i fidelització dels professionals sanitaris, la suspensió de l'aplicació de la LOMLOE en educació, la tria de centre educatiu i de llengua de l'ensenyament i l'impuls al turisme.

Prohens no deixa clar què farà amb el Decret de mínims a l'educació

El que no ha deixat clar Prohens és que passarà amb el català als centres educatius. En primer lloc, ha eludit dir amb claredat que els pares podran triar la llengua d'ensenyament dels seus fills a totes les etapes, com recull l'acord amb Vox. "El compromís que duim al nostre programa és la lliure elecció de llengua en la primera escolarització", ha respost, encara que també ha indicat que "s'avançarà cap a altres etapes sense renunciar a cap de les dues llengües oficials". "Serà progressiu", ha afegit.

Cal recordar un dels punts del document que han signat ambdós partits: "Modificarem les normes que suposin una imposició lingüística, assumint que a la comunitat existeixen dues llengües oficials". Prohens no ha aclarit si aquest punt implica l'eliminació del Decret de mínims i s'ha limitat a assenyalar que "l'acord està clar".

Un altre punt de l'acord és la derogació de la Llei 2/2018 de memòria i reconeixement democràtic de les Balears, amb la qual Prohens ha recordat que el PP no estava d'acord. "Es manté una cosa fonamental, que és el dret dels familiars dels desapareguts a cercar-los i recuperar-los", ha destacat la presidenta del PP, fent referència a la Llei de fosses. "Jo era portaveu quan es va aprovar aquesta llei i es manté", ha continuat.

A més, el document que han signat el PP i Vox exigeix la derogació de la llei trans del govern espanyol i assenyala que el Govern promourà una llei autonòmica per "garantir que les dones estiguin (...) protegides en espais d'intimitat, com vestidors o banys, així com a l'àmbit de l'esport". En aquest punt, Prohens ha assegurat que es tracta "d'una reivindicació del moviment feminista" i ha apuntat que també es modificaran els articles de la llei LGTBI autonòmica que fan referència a "tot el tema de les persones trans". Ara bé, a la pregunta de si el seu govern serà paritari, la líder popular només ha respost que "serà un govern dels millors, homes i dones".

stats