Sector Primari
Política 25/09/2023

Prohens després de la polèmica amb Agama: "No deixaré morir el sector lleter"

Assegura que la fallida dels ramaders podria provocar una crisi general del sector primari illenc

ARA Balears
1 min
Vaques dins d'un vaqueria.

PalmaLa presidenta del Govern balear, Marga Prohens, ha assegurat aquest dilluns que l'Executiu no "deixarà morir" el sector lleter després que la setmana passada anunciàs que reduirà un 40% la compra de llet a les granges mallorquines perquè tenen un excedent de 4,5 milions de litres de llet a l'any. Prohens ha remarcat que la possible fallida d'aquest sector de les Balears és un tema que "ocupa i preocupa l'Executiu" i que la crisi del sector lleter podria provocar moltes altres problemàtiques de sectors que hi treballen.

D'aquesta manera, la presidenta balear ha assegurat que la implicació del Govern és "màxima" i que treballaran per evitar qualsevol mena de fallida per evitar també una crisi del sector primari illenc. Així, ha animat totes les empreses i associacions agràries a posar-se en contacte amb l'Executiu i treballar conjuntament per resoldre aquesta situació.

Marga Prohens després de la reunió

Aquestes declaracions arriben tres dies després que la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural mostràs total rebuig davant la decisió adoptada per Agama. El conseller, Joan Simonet, va defensar que, "tractant-se d'un problema de comercialització i promoció, aquestes pèrdues no les ha d'assumir el ramader".

Cal recordar que l'oferta que ha fet Agama als ramaders suposa, a la pràctica, posar en perill la viabilitat de totes les explotacions que formen el grup d'Agama. A més, aquesta reducció que plantegen significa que la planta quedaria amb dos o tres ramaders com a subministradors, cosa que és absolutament irracional en l'àmbit econòmic. No és possible que una central lletera es pugui sostenir amb tan poques explotacions.

stats