Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural
Societat 22/09/2023

El Govern censura la decisió d'Agama: "Els ramaders hauran de sacrificar vaques"

El conseller Simonet recorda que l'empresa va rebre una subvenció de més d'un milió d'euros

ARA Balears
2 min
Joan Simonet, conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural

PalmaLa Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha mostrat el seu total rebuig davant la decisió adoptada per Agama, empresa que pertany al grup Damm, de reduir la compra de litres de llet que adquireixen als ramaders mallorquins i la intenció de reduir el preu que els paga per això. "Tractant-se d'un problema de comercialització i promoció, aquestes pèrdues no les ha d'assumir el ramader". "Les vaques donen llet cada dia i reduir litres suposa que el ramader haurà de sacrificar vaques de la seva explotació", ha afirmat el conseller Joan Simonet.

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural vol recordar que en l'última reunió mantinguda amb els responsables d'Agama —ahir, dimecres— les dues parts varen exposar d'una "manera honesta i franca" els seus punts de vista. Després d'aquesta reunió, la Conselleria esperava que l'empresa plantejàs un altre tipus de solucions a la qual finalment ha anunciat aquest dijous.

Des de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, coneixedora de les ofertes de contracte que els ramaders han rebut d'Agama des del mes de juny, quan ja es començaven a establir reduccions en la producció i en el preu, i sabent que hi havia un nou contracte per signar a partir de l'1 d'octubre, s'ha estat treballant en noves alternatives per reduir el cop.

El director general d'Agricultura ha explicat que "l'oferta que ha fet Agama als ramaders suposa, en la pràctica, posar en perill la viabilitat de totes les explotacions que formen el grup d'Agama. A més, aquesta reducció que plantegen significa que la planta es quedaria amb dos o tres ramaders com a subministradors, cosa que és absolutament irracional en l'àmbit econòmic. No és possible que una central lletera es pugui sostenir amb tan poques explotacions", afegeix el director general d'Agricultura, Fernando Fernández.

En aquest sentit, des de la Conselleria es recorda que s'ha fet costat sempre a Agama, també amb la inversió i remodelació de la seva nova planta de producció. "Creim que una empresa amb tanta experiència en publicitat i màrqueting hauria de saber com rellançar el seu producte i fer-lo més atractiu al consumidor", ha dit Simonet. "El que ens sorprèn és que Agama només trobi una via de solució, que clarament va en perjudici dels ramaders, i no sigui més creativa", ha lamentat.

stats