Societat
Societat 22/09/2023

Els pagesos no accepten la proposta d'Agama: "Lluitarem amb totes les nostres forces per defensar el sector"

Les quatre organitzacions avisen que, si s'aplica, s'acabarà el sector lleter de Mallorca

2 min
Els representants dels pagesos i ramaders de Balears

PalmaLes quatre associacions del sector del camp a les Illes han expressat aquest divendres un rebuig absolut al pla estratègic d'Agama: suposa la mort del sector lleter de Mallorca, ha explicat Joan Company, president d'Asaja, acompanyat d'Unió de Pagesos, UPA-Aia i les Cooperatives agroalimentàries.

L'anunci de Damm, empresa propietària d'Agama des de 2017, de reduir un 40% la compra de llet, conegut ahir, ha provocat un fet poc habitual a les Balears, la reunió de les quatre organitzacions del primer sector en un front comú, que no descarta cap mesura, atesa la gravetat de la situació. "Lluitarem amb totes les nostres forces per defensar el sector agrari de les Illes" ha manifestat el representant d'Asaja, Joan Company.

"No entenem que d'un dia per l'altre, quan els ramaders ja havien fet les inversions per poder atendre la proposta de l'empresa d'arribar a 12-15 milions de litres, amb animals comprats i tot, anunciïn que reduiran a quatre milions de litres" ha afirmat Company.

Des d'UPA-Aia, Joana Mascaró, ha explicat que hi haurà tres explotacions afectades, una d'elles a l'octubre, la segona al gener i la tercera al març, a més de la baixada de preu de 56 a 53 cèntims per litre "Estam parlant d'explotacions d'entre 100 i 300 animals cadascuna. No es poden col·locar centenars d'animals a una altra indústria. Aquestes explotacions hauran de dur els animals a l'escorxador. És el pitjor que li pot passar a un ramader". Encara no se sap quines seran les granges afectades.

Company ha afegit que "tenim els mateixos drets que els ramaders peninsulars. Exigim un règim especial que compensi el cost del transport". Els pagesos han explicat que la possibilitat de poder exportar la llet mallorquina només serà una sortida si es compensen els costos de la insularitat, un aspecte que Espanya i Brussel·les tenen en compte en altres territoris insulars i que aquí, actualment, resulta imprescindible.

Les organitzacions demanen a Damm que recapaciti, que s'arribi a una solució i que els ho comuniqui a ells com a associacions, no només als ramaders "tenim més capacitat de negociació que no els seus ramaders que tenen agafats pel coll".

Company ha advertit que la desaparició dels ramaders suposarà, a continuació, la dels productors de cereals i de farratges "que integra el 70% del paisatge de les Illes Balears".

"Si Damm té capacitat de fer campanyes com les que fa per la cervesa a tot el món no entenem que no pugui fer res per promocionar la llet de Mallorca", ha afirmat el president d'Asaja.

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural va fer pública aquest dijous a la nit la seva posició de suport als ramaders.

Els representants de les associacions agràries demanen a la Conselleria que faci un seguiment del compliment de la normativa aprovada a l'anterior legislatura, en la qual s'estableix que els sectors de la restauració i de l'hoteleria han de tenir entre el 3% i el 5% de les seves compres destinades a producte local, a més del compliment de la legislació sobre la cadena alimentària. "Nosaltres també parlarem amb la Federació Hotelera, i si no ens entenen a les bones serà a les males. No volem morir. Volem els mateixos drets que els pagesos europeus. No podem més", ha declarat Company.

stats