Política 27/12/2022

Prohens assegura que llevarà el català com a requisit a la sanitat si governa

MÉS recorda l'actual PP amb el de José Ramón Bauzá

3 min
La presidenta del PP balear, Marga Prohens, durant la seva compareixença d'aquest dimarts.

PalmaLa presidenta del Partit Popular balear, Marga Prohens, ha assegurat aquest dimarts que llevarà el català com a requisit a la sanitat si governa després de les eleccions de maig de 2023. "És un compromís del PP i el que demanen els professionals sanitaris, els quals diuen que és una trava per venir a fer feina a les Balears", ha explicat a la seva compareixença davant dels mitjans de comunicació. A més de carregar contra la gestió sanitària del Govern, Prohens ha assegurat que el seu partit té una estratègia a mitjà i llarg termini per millorar la situació de la sanitat, encara que no ha detallat les mesures concretes més enllà de recordar que llevarà el requisit del català i farà una auditoria de les llistes d'espera.

Prohens ha denunciat que "la situació de la sanitat pública és més precària que mai amb més pressupost que mai" i ha criticat que el Pacte faci servir com a argument la gestió que va fer el PP durant la legislatura 2011-2015 per justificar les dades actuals. "He agafat dades del Ministeri de Sanitat de fa vuit anys i la ràtio de metges de família ha baixat de 0,62 a 0,60 per cada 1.000 habitants; hi ha 200 places de metges de família que les cobreixen professionals sense aquesta especialitat; el 6,7% dels metges tenen més de 65 anys i no n'està garantida la reposició a partir de 2025; els llits d'hospital han minvat de 3,2 a 2,81 per cada 1.000 habitants, i els quiròfans han descendit de 10 a 9,63; els llits de salut mental han baixat de 174 a 87 per cada 1.000 habitants, i les llistes d'espera han empitjorat: hi ha 13.000 persones més que esperen especialista i el temps és de 71 dies, i 800 persones més per a una operació, fins a un total de 13.978, un 7% que en 2015", ha explicat la líder popular.

Segons la presidenta del PP, "la pandèmia no és excusa, ni el govern del PP ni la manca de pressupost". "Altres comunitats que també han patit la pandèmia tenen la meitat de temps d'espera per a una operació, i som la pitjor quant a ràtio de metges", ha continuat Prohens, a més d'assenyalar que la proposta del PP per a la sanitat pública consta de tres eixos. El primer és "una estratègia a mitjà i llarg termini per recuperar i fidelitzar metges". Així, els populars volen "llevar qualsevol trava que pugui frenar l'arribada de professional", com el requisit del català. Prohens també proposa "millores laborals, salarials, de càrrega de feina i de desburocratització". També es durà a terme "un programa específic per a les jubilacions dels propers anys". El segon eix consistirà a dur a terme "una auditoria de les llistes d'espera per fer un pla de gestió eficaç". Per últim, el tercer eix serà "un pla d'infraestructures i equipaments". Prohens també ha anunciat que el PP ha organitzat un fòrum de sanitat a escala estatal, el qual es durà a terme el 28 de gener a Palma.

MÉS per Mallorca carrega contra el PP

MÉS per Mallorca ha criticat l'anunci fet avui per Marga Prohens sobre l'eliminació del català com a requisit a la sanitat. El coordinador ecosobiranista, Lluís Apesteguia, ha subratllat que "donar una bona atenció a la sanitat pública, que és el que volem totes i tots, també passa per garantir els drets lingüístics dels pacients per tal que aquests es puguin expressar en la seva llengua, la catalana". Apesteguia també ha assenyalat que «el nou PP de Marga Prohens recorda al de José Ramón Bauzá" ja que vol crear un conflicte on no n'hi ha amb la llengua catalana. "Resulta curiós que el mateix PP de les retallades a la sanitat pública d'aquest país ara vengui a donar lliçons sobre com millorar-la", ha afegit. Pel que fa a la manca de professionals sanitaris, ha remarcat que "en cap cas" ha de servir per llevar el requisit del coneixement de la llengua catalana.

stats