Política 15/10/2013

Primera expropiació a Andalusia per evitar un desnonament

La Junta ha expropiat un habitatge de Huelva, propietat d'una entitat financera. Els inquilins tenien ordre de desnonament des del maig

Efe / Europa Press
2 min
La PAH no va marxar de Bankia fins a obtenir cita per negociar.

HuelvaEl consell de govern de la Junta d'Andalusia ha aprovat aquest dimarts el primer expedient d'expropiació d'un habitatge, propietat d'una entitat financera, per evitar el desnonament de la seva inquilina per impagament de la hipoteca. La decisió ha sigut presa en aplicació de la llei 4/2013, de la funció social de l'habitatge, aprovada pel Parlament andalús el 25 de setembre passat.

María del Carmen Andújar va perdre l'habitatge, del carrer Alonso de Ercilla de Huelva, l'octubre del 2011, després de quinze mesos sense pagar la hipoteca, i tenia data de desnonament per al 14 de maig. Una ordre que no es va executar arran de l'inici del procediment per acollir-se a les mesures del nou decret de la Junta.

Andújar, de 41 anys, està casada i té quatre fills, dos dels quals són menors d'edat. La dona va explicar el passat mes de maig, quan es va iniciar el procés d'expropiació, que era l'única de la família que treballava, netejant portals dues hores al dia per 350 euros mensuals. La família també compta amb una ajuda de 420 euros que percep el marit per ser aturat de llarga durada.

La culminació de l'expedient assegura que la família pugui seguir vivint a l'habitatge pagant un lloguer social durant tres anys. Hauran de pagar un 25 per cent dels seus ingressos, fins a un màxim de 130 euros al mes.

Satisfacció de la Junta

La consellera de Foment i Habitatge, Elena Cortés, ha mostrat satisfacció per tractar-se de "la primera expropiació temporal que es fa a Espanya per impedir un desnonament" i ha destacat que el govern andalús ha evitat, amb aquesta decisió, "que una família quedés al carrer en situació d'exclusió social".

L'habitatge havia estat embargat per una societat de gestió d'actius, AYT Fondo Hipotecario Mixto, Fondo de Titulización de Activos, que ara percebrà 4.711 euros pel seu ús durant tres anys. Un preu obtingut del càlcul del dos per cent del preu pel qual la societat es va adjudicar l'immoble en una subhasta.

La consellera ha explicat que el fons de gestió d'actius té un termini de 15 dies per acceptar l'acord i que, en cas contrari, la conselleria iniciarà els tràmits per a l'"ocupació urgent" de l'immoble. De tota manera, ha assegurat Cortés, la família d'Andújar no marxarà, en cap cas, de l'habitatge.

Més de cent expropiacions preparades

A part del cas de María del Carmen Andújar i el seu marit, 130 expropiacions estan a punt per a la seva aprovació, tres mesos després que la norma entrés en vigor.

En 17 casos només falta la decisió del consell de govern i en els 113 restants els tècnics de la conselleria ja han constatat que es compleixen els requisits i s'està acabant de contrastar la informació.

A part dels casos ja preparats, hi ha més de 500 persones que han demanat la protecció del Programa Andalús en Defensa de l'Habitatge i que són potencials beneficiaris d'aquesta mesura.

stats