Energia
Política 23/02/2023

Primera denúncia contra un banc per finançar els combustibles fòssils

Tres ONG porten als tribunals el finançament per part de BNP Paribas de petrolieres i gasistes

ARA
2 min
Aquesta setmana BNP Paribas, el primer banc francès i el segon de la zona euro, ha estat multat amb 6.500 milions d’euros als Estats Units.

ParísEl banc francès BNP Paribas haurà de respondre davant la justícia pel seu "suport financer" a projectes que contribueixen al canvi climàtic, segons han informat aquest dijous les ONG impulsores de les accions judicials, que busquen fer història com el "primer litigi climàtic del món contra un banc comercial”. Les organitzacions Les Amis de la Terre France, Notre Affaire À Tous i Oxfam França acusen BNP Paribas d'ignorar la seva responsabilitat en la crisi climàtica i de ser "el principal finançador mundial de les vuit grans petrolieres i gasístiques europees i nord-americanes".

La querella es basa en una llei francesa del 2017 sobre "el deure de vigilància de les multinacionals", que obliga les grans empreses del país a prendre mesures per identificar i prevenir els riscos greus de violacions dels drets humans, inclosos els danys al medi ambient. D'acord amb aquestes ONG, el banc francès va ignorar els requeriments precedents de les tres associacions per posar fi a les seves activitats "climaticides" (les que impliquen finançar els combustibles fòssils), motiu pel qual, després que l'entitat no respongués en el termini de tres mesos previst per la llei, els denunciants tenen dret a recórrer a la justícia.

"Ja és oficial: BNP Paribas haurà de respondre davant els tribunals per la seva responsabilitat en la crisi climàtica. Les tres associacions de 'L'Affaire BNP' han interposat una demanda contra el banc més contaminant de França per incompliment de la llei sobre el deure de diligència de les multinacionals", van detallar en un comunicat aquestes entitats. BNP Paribas ha estat denunciada davant el tribunal judicial de París, que serà l'encarregat de "fixar un calendari per a les pròximes etapes del procediment".

Els advocats de les ONGs esperen que els magistrats es basin en els principis directors de l'ONU i de l'OCDE que "defineixen les mesures específiques de vigilància per a les activitats que tenen el suport de la banca, el seu finançament i les seves inversions, i poden anar tan lluny com arribar a parar l'activitat a l'origen del dany".

"BNP Paribas continua estenent xecs en blanc a les empreses de combustibles fòssils més importants sense condicions per a una transició [...] Amb aquest emplaçament, reiterem fermament que les nostres associacions estan decidides a obtenir una decisió vinculant del jutge", ha manifestat Alexandre Poidatz, cap de defensa legal climàtica d'Oxfam.

Precedents

Aquesta acció segueix els passos del cas pioner que va enfrontar els Països Baixos amb la Fundació Urgenda. Aquesta entitat acusava el govern neerlandès d'incomplir un objectiu mínim de reducció de les emissions de diòxid de carboni, fet que posava en perill els drets dels ciutadans.

A França es va donar un precedent semblant amb la campanya de justícia climàtica L'Affaire du siècle, en el qual un tribunal va ordenar a l'executiu que abordés els danys de la seva inacció climàtica. Les Amis de la Terre France, Notre Affaire À Tous i Oxfam França promouen des del 2022 la campanya L'Affaire BNP', que ha denunciat la implicació d'aquest banc en projectes perjudicials per al medi ambient i contraris a l'objectiu de limitar l'escalfament global.

stats