Política 05/12/2022

D'un preu fix al 5% de la pernoctació: la proposta de Podem per a l'ecotaxa

La mesura, anunciada per la secretària de Coordinació de la formació morada a Mallorca, Aurora Ribot, s'inclourà en el programa electoral del 2023

ARA Balears
2 min
Aurora Ribot i Iván Sevillano en la trobada de Podem Canàries

PalmaPodem ha anunciat que vol reformular l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) perquè els turistes paguin un 5% del cost de la pernoctació, i no un preu fix com està establert actualment. La mesura que proposa la formació morada s'inclourà en el programa electoral del 2023 i es posarà damunt la taula de negociació del pròxim Govern.

La secretària de Coordinació de Podem Mallorca, Aurora Ribot, ha explicat durant la Primera Trobada Ciutadana organitzada per Podem Canàries que l'objectiu d'aquest replantejament és "que gravem més les activitats dels que més tenen, ja que s'ha demostrat que les activitats que són més cares són les que tenen més impacte sobre el territori". Ribot ha destacat els casos de Berlín, que aplica un percentatge d'un 5%, i Amsterdam, que el va pujar fins al 7%.

"El preu mitjà durant aquest darrer any ha estat de 180€/dia: amb la fórmula actual es recapten de mitjana uns 2,5 euros, però si el percentatge fos del 5%, la recaptació mitjana per nit de pernoctació pujaria fins als 9 euros", ha explicat la també vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca.

Ribot ha lamentat que a la reforma de la Llei de turisme "el PSIB vetàs les propostes de Podem en transició energètica per obligar els hotels de les Illes a produir mitjançant energies renovables com a mínim el 50% de l'energia que consumeixin". "Van preferir cedir a les pressions dels grans hotelers abans que a les demandes de la ciutadania", ha explicat Ribot.

Cal recordar que l'ecotaxa és un dels punts on xoquen més el PSIB i els dos socis minoritaris del Govern. Tant Podem com MÉS per Mallorca han presentat esmenes als pressupostos autonòmics perquè el 2023 hi hagi un augment de l'ITS en els mesos centrals de l'estiu, tot i que mentre la formació morada aposta per una pujada del 100%, MÉS vol que sigui del 10%.

stats