Inici de legislatura
Política 27/06/2023

El president del Parlament proposa Marga Prohens per encapçalar el Govern

El grup mixt s'ha constituït i ha aplanat el camí perquè el dilluns 3 de juliol s'iniciï la investidura de la líder del PP

3 min
La candidata a presidir el Govern, Marga Prohens

PalmaEl president del Parlament, Gabriel Le Senne, ha proposat Marga Prohens com a candidata a la presidència del Govern. Així ho ha traslladat a la Mesa de la Cambra, després que aquest dilluns i dimarts hagi fet una ronda de contactes amb tots els grups parlamentaris. Un punt clau ha estat que, tot i haver-hi certes discrepàncies, aquest dimarts els dos diputats de Més per Menorca, la diputada d'Unides Podem i el representant de Sa Unió de Formentera han arribat a un acord per constituir el grup mixt, el qual integra les formacions que no han arribat als tres diputats per conformar un grup propi. Aquest retard impedia la reunió de la junta de portaveus, que ha de marcar l'ordre del dia del pròxim ple del Parlament, que serà el que iniciï la investidura de Marga Prohens com a presidenta del Govern.

Així, segons fonts del Parlament s'espera que dijous es reuneixi la junta de portaveus i, amb tota probabilitat, el pròxim dilluns Prohens faci el discurs d'investidura. És l'única candidata viable, ja que cap altre partit ha posat un nom alternatiu damunt la taula. El 3 de juliol és la data cercada pel PP, ja que el 4 és el límit legal per dur-ho a terme, i no volen transmetre la imatge que les negociacions han arribat in extremis. Així, el dimarts seria el torn de l'oposició i la primera votació, que hauria de tirar endavant per majoria absoluta. En cas contrari, com sembla que serà perquè Vox s'inclina per l'abstenció, Prohens seria investida presidenta el dijous 6 de juliol, per majoria simple.

Discrepàncies en el grup mixt

Le Senne ha continuat aquest dimarts la ronda de reunions amb els grups parlamentaris per abordar la investidura, i és aquí on s'han fet notar les discrepàncies entre les formacions. Cristina Gómez (UP) ha lamentat que Llorenç Córdoba (Sa Unió) sofreix "la triple insularitat" de Formentera, però aquest ha argumentat que el retard i les dificultats en la conformació del grup radicava en la negativa de Més per Menorca que ell tingués un dels dos càrrecs de portaveu.

"Diu defensar els interessos de Menorca enfront l'illa centralista –Mallorca–, i ara prefereix defensar aquests interessos robant els d'una altra illa com és Formentera", ha criticat Córdoba, referint-se al portaveu de Més per Menorca, Josep Castells. Un altre punt de conflicte era la Diputació Permanent, que agrupa diputats de tots els grups davant una possible dissolució del Parlament. Córdoba considerava que hi ha d'haver representació de totes les illes, "i si no hi és el de Formentera, no n'hi ha cap d'aquesta illa", ja que només atorga un diputat. Finalment, segons es veu en el document que s'ha registrat en el Parlament a les 13.49 h, firmat pels quatre diputats, Castells serà el portaveu titular –com la legislatura anterior– i Gómez la portaveu suplent.

MÉS i Unides Podem votaran en contra de Prohens

D'altra banda, Gómez ha traslladat al president del Parlament que no donarà suport a la investidura de Marga Prohens, "perquè ha acceptat els postulats de la ultradreta". La diputada també s'ha referit al català i ha argumentat que es "crea conflicte on no n'hi ha i s'utilitza com a excusa per afavorir l'ensenyament privat" i la "famosa llibertat de barra de bar". La representant d'Unides Podem ha recordat que els estatuts de la formació preveuen que no s'afavoreixi el govern d'una formació de dretes. "Al marge d'aquesta consideració, les diferències ideològiques són tremendes i afecten fins i tot drets socials i civils que s'havien assolit els darrers anys", ha indicat.

El portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, també s'ha reunit amb el president del Parlament i en acabar ha explicat que el seu grup també votarà en contra de la investidura de Marga Prohens "si arriba a produir-se". "De moment no estic convocat a cap debat d'investidura i pel que llegesc no s'ha anunciat cap acord", ha manifestat, a més de considerar que "és molt difícil complir els terminis". "No ens podem allargar gaire", ha assenyalat.

El portaveu ecosobiranista ha recordat que el vot en contra del seu grup a la investidura de Prohens es basa que el PP "no ha acceptat un escenari extraordinari per aïllar Vox" i ha donat la presidència de la Cambra autonòmica al diputat de Vox Gabriel Le Senne, a més de negociar batlies "sense saber encara l'abast de la negociació per al Govern". "El PP ha escollit no només no aïllar Vox, sinó negociar amb ells a totes les institucions", ha sentenciat.

stats