Inici de legislatura
Política 27/06/2023

L'acord entre el PP i Vox s'endarrereix per les discrepàncies en igualtat, memòria i llengua

Els dos partits estan ultimant les negociacions, tot i que en les darreres hores no hi ha hagut grans avenços per pactar la investidura de Prohens

2 min
La candidata a presidir el Govern i líder del PP balear, Marga Prohens

PalmaS'ha entrat en la setmana decisiva per pactar la investidura de Marga Prohens com a presidenta del Govern, però PP i Vox no han fet grans avenços en les negociacions, tot i que l'acord s'està ultimant. "No hi ha pressa. Per què hauríem d'anunciar un acord una setmana abans de la investidura?", sostenen fonts del PP, que apunten que es podria assolir tant el dimecres com el diumenge.

Tres temes són els que estan creant més discrepàncies: la política lingüística, la igualtat i la memòria històrica. "Prohens no cedirà en aquestes qüestions, ho sap tot Espanya", insisteixen des del PP. Cal recordar que la líder del PP ha estat fins ara la portaveu d'Igualtat en el Congrés dels Diputats. Vox té la llengua com la gran línia vermella per avalar el Govern de Prohens, tal com va dir el líder estatal Santiago Abascal. "El problema és que el PP té gravat el TIL i té pànic a la mobilització, però s'ha de garantir la llibertat lingüística", explicaven des de Vox la setmana passada.

El rellotge corre, i es preveu que el pròxim dilluns s'iniciïn els plens d'investidura amb el discurs de Prohens. Un dia més tard seria el torn de la resta de partits i la primera votació, que hauria de tirar endavant amb majoria absoluta i, en cas contrari, dos dies després per majoria simple –més vots afirmatius que negatius. El dia límit és el dimarts 4 de juliol, però el PP vol evitar fer-ho aquest dia perquè donaria la imatge que les negociacions han acabat in extremis.

La realitat és que avui s'aposta més per l'abstenció de Vox que no el vot favorable. Els d'Abascal, a més, han canviat considerablement el to i no exigeixen l'entrada en el Govern com a condició sine qua non per investir Prohens. El PP, de fet, només pensa a governar en solitari i en cap moment s'ha plantejat compartir Consell de Govern amb el partit d'extrema dreta. "No ens hem mogut d'aquí", afirmava aquest dilluns el portaveu parlamentari popular, Sebastià Sagreras.

Si Vox cerca una fórmula per "vigilar" Prohens, tant des de dins el Govern com des de fora, és perquè ha assumit que el PP manté una posició inflexible en aquest sentit. L'acord més probable en aquesta qüestió és que es creï una comissió de seguiment entre els dos partits de l'acord programàtic al qual s'arribi. Seria semblant al que es va establir en la primera legislatura de Francina Armengol al capdavant de l'Executiu, quan Podem es va quedar fora del Govern amb deu diputats essencials per a la majoria d'esquerres.

stats