Inici de legislatura
Política 26/06/2023

PP i Vox ultimen l'acord per investir Prohens: "Som optimistes"

Els dos partits pensen en el 3 de juliol per a la sessió d'investidura de la líder popular, que culminaria tres dies després amb l'abstenció de l'extrema dreta

3 min
El portaveu del PP, Sebastià Sagreras, i el president del Parlament, Gabriel Le Senne.

Palma"La negociació no està tancada", ha afirmat aquest dilluns el portaveu parlamentari del PP, Sebastià Sagreras. Així i tot, l'acord per investir Marga Prohens s'està ultimant i entra en els dies decisius. Els dos partits pensen en el 3 de juliol per iniciar el ple d'investidura (el límit és el 4), que culminaria tres dies després amb l'abstenció de Vox. Una de les raons per la qual sigui el 3 i no el 4 és per no donar la imatge que s'arriba a un acord in extremis. "Som optimistes", ha destacat Sagreras, tot i que la portaveu de Vox, Idoia Ribas, ho hagi refredat.

"Tenim un preacord públic amb el qual vam conformar la Mesa del Parlament, però no compromet donar suport a una candidatura. Avui dia no tenim res més que això, no s'ha avançat res", ha matisat Ribas. "No hem renunciat en cap moment a formar part del Govern", ha afegit, criticant que, mentre Vox diu "el mateix" a totes les comunitats, "no passa el mateix amb el PP". Malgrat les crítiques als populars, el partit d'extrema dreta "espera i desitja" que no es trenquin les negociacions, ja que abocaria les Balears a una repetició electoral.

Ronda de consultes per proposar una candidata

El president del Parlament, Gabriel Le Senne, ha començat la ronda de contactes amb tots els partits per proposar una candidata a presidenta. Els populars han posat el nom de Prohens damunt la taula després dels resultats del 28-M, quan el PP va sumar més que tota l'esquerra junta, i això ha fet que el PSIB ja hagi anunciat que no presentarà cap candidata, i votarà que no a la investidura. "Se'ns va encomanar una tasca d'oposició que desenvoluparem amb rigorositat i coherència perquè no hi hagi retrocessos, i presentar un projecte alternatiu", ha assenyalat el portaveu adjunt socialista, Marc Pons, ja que no ha estat Francina Armengol qui ha assistit a la reunió.

En la mateixa línia s'ha expressat el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells. "Si el PP opta per l'aliança amb Vox, qualsevol entesa és absolutament impossible. No podem acceptar polítiques que discriminin les persones per la seva orientació sexual o que no reconeguin l'epidèmia de la violència de gènere", ha subratllat. Amb tot, creu que Vox presideixi el Parlament és una de les notícies "més tristes de la història democràtica de les Balears", i ha retret el preacord programàtic entre els dos partits perquè "posa a l'agenda política les obsessions de Vox".

Vox cerca una fórmula per "vigilar" Prohens

L'acord entre el PP i Vox està molt avançat i les negociacions se centren ara "en detalls". El fet que els populars cedissin la presidència del Parlament al partit d'extrema dreta ha facilitat que s'acabin de perfilar alguns punts programàtics. "La negociació que es produeix és exemplar", ha apuntat Sagreras. Fins i tot, el president de Vox, Santiago Abascal, qui té la darrera paraula en les negociacions, ja va matisar la setmana passada que l'entrada del partit en el Govern "no és ni una exigència ineludible ni una renúncia", cosa que rebaixava les aspiracions inicials.

A banda de desenvolupar un acord programàtic, el que cerca Vox és una fórmula per "vigilar" el Govern de Prohens, després que, segons sosté el partit, a Andalusia i la Comunitat de Madrid el PP obviàs l'acord de governabilitat assolit amb el partit d'Abascal. Aquesta fórmula podria ser des de tenir càrrecs de segon nivell com directors generals (tot i que el PP n'allunya la possibilitat) a crear una comissió de seguiment del pacte o, fins i tot, que Prohens se sotmeti a una qüestió de confiança a la meitat de la legislatura.

stats