Acord de governabilitat
Política 14/09/2023

Vox celebra que Prohens ja hagi complert "deu punts" del pacte d'investidura

El PP acorda en la trobada amb l'extrema dreta acompanyar els pressupostos d'un "informe d'impacte familiar"

2 min
El portaveu parlamentari del PP, Sebastià Sagreras; el vicepresident del Govern, Antoni Costa; la portaveu de Vox al Parlament, Idoia Ribas, i el coordinador i diputat de Vox per Menorca, Xisco Cardona.

PalmaVox està "molt satisfet" de l'acord de governabilitat que va subscriure amb el PP per investir Marga Prohens. "Ja s'han complert deu dels punts" del pacte, ha destacat la portaveu de Vox, Idoia Ribas, després de la primera reunió de seguiment del document de més de cent punts que varen subscriure les dues formacions. La trobada ha servit per abordar els pressupostos, que el Govern ha d'elaborar aquesta tardor i enguany, a instàncies de l'extrema dreta, inclouran un informe d'impacte familiar que expliqui "com afecten" els comptes a les famílies. "Ho vàrem reivindicar contínuament en l'anterior legislatura", ha remarcat Ribas.

En la trobada ambdós partits també han acordat deixar en mans de Vox la creació de l'Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística, a través d'una llei a la qual el PP donarà suport. "Esperem que s'aprovi abans de desembre", ha remarcat Ribas, encara que els portaveus de tots dos partits han admès que l'elaboració dels pressupostos ocuparà la major part de les negociacions en els propers mesos. En canvi, en la reunió no s'ha parlat de l'eliminació del requisit del català del conjunt de la funció pública, inclòs en l'acord de governabilitat, encara que amb un redactat ambigu que es limita a parlar de "despenalitzar el desconeixement del català" per accedir a l'Administració. El Govern no ha concretat en les darreres setmanes si durà endavant aquesta iniciativa aquesta legislatura, encara que Ribas ha advertit que Vox reclamarà que "els 110 punts que són a l'acord" es desenvolupin en aquest mandat.

El portaveu del grup parlamentari del PP, Sebastià Sagreras, ha fet una "valoració favorable" de la trobada, encara que ha recalcat que "el contacte" entre els dos partits "és diari": "Tenim una relació molt bona". Malgrat les declaracions de la consellera de Presidència, Antònia Estarellas, que aquest dimecres va anunciar que es faria una auditoria a IB3, tampoc no s'ha parlat de la qüestió en la trobada d'aquest matí, ha assegurat el conservador. "Estam satisfets amb les mesures que ja s'han aprovat, amb l'acord d'investidura amb Vox", ha recalcat, i ha insistit que Prohens ja va dir que el duria a terme "de manera immediata". En la reunió, de fet, també hi ha estat present el vicepresident i portaveu del Govern, Antoni Costa, així com el coordinador i diputat de Vox per Menorca, Xisco Cardona. Els dos socis d'investidura tenen previst trobar-se cada dos mesos per valorar l'estat de l'acord.

stats