Tribunals

El PP es querellarà contra el fiscal general de l'Estat pel nomenament de Dolores Delgado

El Tribunal Suprem ja va anul·lar l'ascens de Delgado com a fiscal de sala de l'alt tribunal

ARA
2 min
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en una compareixença al Congrés

MadridPrimer va ser el Tribunal Suprem i ara el Partit Popular qui ha posat l'ex fiscal general i exministra de Justícia, Dolores Delgado, a la diana pel seu ascens com a fiscal de sala de l'alt tribunal. Aquest dilluns els d'Alberto Núñez Feijóo han anunciat que presentaran davant el Tribunal Suprem una querella per prevaricació contra el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, pel nomenament de Delgado com a fiscal de sala de l'alt tribunal, la màxima categoria de la carrera del ministeri públic. Segons el PP, García Ortiz va cometre "desviació de poder" al nomenar la seva predecessora. A ulls dels populars pot comportar un "delicte de prevaricació".

Delgado va ser ascendida l'octubre de l'any passat, però a finals del mes de novembre, el Tribunal Suprem ja va anul·lar l'ascens perquè també hi va veure "desviació de poder" per part de García Ortiz per afavorir la seva antecessora. La sentència dels magistrats sostenia que la designació de Delgado com a fiscal de sala de l'alt tribunal no atenia raons de mèrit.

Quan l'estiu del 2023 Delgado va comunicar que feia un pas al costat com a fiscal general, va coincidir amb el fet que el PSOE havia intentat a través d'una esmena al Congrés dels Diputats que el fiscal general de l'Estat ascendís a fiscal de sala del Tribunal Suprem un cop abandonés el càrrec. El text dels socialistes, però, no va arribar a tenir l'aval de la resta de grups i van acabar retirant-lo. En tot cas, la polèmica estava servida.

Delgado va assumir el càrrec de fiscal de sala de l'alt tribunal a l'octubre, però el va acabar deixant a finals de novembre després que el Suprem l'anul·lés, així com per passar a ser fiscal de memòria democràtica. Ara els populars sostenen que la Fiscalia és "un apèndix del govern" i assenyalen que García Ortiz exerceix com a "ministre número 23 de Pedro Sánchez".

Més problemes per a García Ortiz

Aquest, però, no és l'únic front que se li obre a García Ortiz. De fet, poc després de l'ascens de Delgado i de la seva revocació per part del Tribunal Suprem, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va rebutjar la idoneïtat de García Ortiz com a fiscal general de l'Estat. No havia passat mai que el CGPJ, que simplement ha d'analitzar els requisits formals del candidat, s'hi oposés. Tot i que l'informe de l'òrgan de poder dels jutges no era vinculant, l'oposició del CGPJ i, en particular, dels vocals del grup conservador suposava una pàgina més en la batalla que manté gran part de l'aparell judicial contra l'executiu de Pedro Sánchez.

stats