Pressupostos
Política 20/12/2022

El PP i el PSIB pacten rebaixar un 60% l'impost de donacions d'immobles en vida

La reducció serà del 95% si el beneficiari és menor de 36 anys, té una discapacitat del 65% o és pare o mare de família nombrosa o monoparental

2 min
Habitatges de Palma.

PalmaEl PSIB i el PP han arribat a un acord abans de la votació dels pressupostos a partir del qual es transaccionen dues esmenes dels populars per reduir un 60% l'impost de donacions d'immobles en vida de pares a fills. Aquest percentatge s'incrementarà fins al 95% en el supòsit que el descendent tingui menys de 36 anys, una discapacitat física del 65%, una discapacitat psíquica del 33% o sigui pare o mare d'una família nombrosa o monoparental.

El PSIB ha acceptat les esmenes del PP per reduir l'impost de donacions d'immobles en vida, però no en el cas de les successions, ni tampoc les donacions dineràries. Així mateix, els socialistes i els populars han pactat que l'accés a la rebaixa fiscal, que inicialment estava en el 57% i ara s'incrementa fins al 60%, requereixi que en el moment que es rebi l'immoble el beneficiari hi visqui un mínim de tres anys, per evitar la venda de l'habitatge i continuï com a residència habitual.

Així mateix, el PP plantejava inicialment que el llindar del preu de l'habitatge per acollir-se a la mesura fos de 200.000 euros, mentre que el PSIB ha acordat apujar-lo fins als 270.151,20 euros, que és la quantitat fixada per distintes mesures que va anunciar la presidenta el Govern, Francina Armengol, en el Debat de Política General, com l'aval del 20% d'habitatges. En la mateixa línia, la persona que rebi la donació no podrà haver superat els 33.000 euros de tributació individual en l'exercici anterior o 52.800 euros de manera conjunta.

Des d'aquest dimarts, i fins dijous, els partits polítics debaten el projecte de pressupostos, que s'aprovaran amb tota seguretat gràcies al suport acordat amb el diputat de la coalició formenterenca d'esquerres, Antonio Jesús Sanz, i els dos diputats de Més per Menorca. Amb Sanz s'ha pactat un increment de les deduccions en l'IRPF per als estudiants que cursen estudis universitaris fora de l'illa habitual. Aquí, també s'estableixen els llindars màxims de 33.000 euros de manera individual o 52.800 euros de manera conjunta, que el fill que estudiï no obtingui rendes superiors a 8.000 euros al llarg de l'any acadèmic i que no hi hagi a Mallorca el grau que es cursi a la Península.

Pel que fa a Més per Menorca, el pacte que el portaveu, Josep Castells, va considerar "clau" és l'increment de les dietes dels malalts que es desplacen a Mallorca des de les altres illes per qüestions mèdiques. Així, s'augmentaran les dietes dels 60 euros als 90 i dels 10 euros als 20 per sopar, es costejarà el transport entre Alcúdia i Palma per als menorquins que per prescripció mèdica no puguin venir en avió i es permet que siguin dos els acompanyants que s'acullin a les ajudes quan el pacient sigui menor o l'hospitalització sigui prolongada.

stats