Política 13/02/2019

El PP tindrà el Parlament en contra a la votació de Toni Fuster com a nou senador

La portaveu dels populars, Marga Prohens, equipara la no aprovació dels pressupostos generals de l'Estat amb una moció de censura

Maria Llull
2 min
La portaveu adjunta del Partit Popular, Margalida Prohens.

PalmaEl Partit Popular quedarà, amb tota probabilitat, tot sol quan el proper dimarts es voti al Parlament la proposta de designar el seu secretari general, Toni Fuster, com a senador autonòmic en substitució de José Ramón Bauzá.

Els representants de la resta de les formacions del Parlament han anunciat després de la junta de portaveus d'aquest dimecres que no donaran el seu vistiplau al candidat del PP, encara que aquesta decisió no n'afectarà la designació, ja que el reglament de la Cambra no permet votar en contra ni abstenir-se en aquest cas.

"Encara no sabem com ho farem", ha indicat el diputat de MÉS per Menorca Nel Martí. "Hem de decidir quin mecanisme utilitzarem: fer el vot nul o sortir de la Cambra", ha afegit. Martí ha explicat que la seva formació no vol donar suport a "un candidat a senador sense debatre ni consensuar". "No defensarà la Comunitat més enllà dels interessos del PP", ha comentat.

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, ha criticat que la proposta del populars no hagi estat "un candidat de consens", com la seva formació va sol·licitar. D'altra banda, el diputat de Ciutadans, Xavier Pericay, ha assegurat que la seva formació "no votarà" el nomenament de Fuster. "De fet, ja ens vàrem abstenir de fer-ho a l'altra votació", ha assenyalat.

"La proposta del PP és més del mateix. No hi ha garantia que no faci el mateix que Bauzá: anar a Madrid sense defensar els interessos de les Balears", ha assenyalat el diputat de MÉS per Mallorca, Miquel Gallardo. "Cap diputat de MÉS per Mallorca escriurà el nom de Toni Fuster en una papereta.

D'altra banda, el portaveu de Podem, Alberto Jarabo, s'ha posicionat d'acord amb la resta dels partits i ha anunciat que els seus tampoc no votaran a favor del senador del PP. "El PP hauria fet bé de consensuar una persona que fos un altaveu i pensàs una mica en els ciutadans, i no només a escalfar la banqueta com Bauzá", ha comentat.

"Pensarem què hem de fer, sobretot tenint en compte el que va passar amb l'anterior", ha dit per la seva banda el portaveu del PSIB, Andreu Alcover. "Ens decantam per l'abstenció", ha afegit.

Prohens demana eleccions

La portaveu adjunta del PP, Margalida Prohens, ha qualificat la no aprovació dels pressupostos generals de l'Estat de "moció de censura 'de facto". Prohens ha demanat a Sánchez "el seu darrer acte de responsabilitat i que convoqui eleccions". "O prorroga els pressupostos del PP o reconeix el seu fracàs i convoca eleccions", ha dit Prohens després de la junta de portaveus parlamentaris. La diputada del PP també ha criticat el fet que Sánchez hagi fet "concessions a 'batasunos', radicals i independentistes" i ha assegurat que "el socialisme viu dies d'histerisme".

D'altra banda, el socialista Andreu Alcover ha demanat "explicacions" al PP i Ciutadans per "haver votat en contra dels pressupostos juntament amb els independentistes".

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, ha qualificat de "fracàs" que el Congrés hagi tombat els comptes de Sánchez. "De moment, a les Balears continuam sent els que més impostos pagam de tot l'Estat", ha indicat. "Eleccions? Sánchez és imprevisible", ha conclòs.

stats