Eleccions al Parlament

El PP fa pinya perquè Fernández garanteixi "la unió de Catalunya amb Espanya com els últims 500 anys"

Feijóo apel·la als votants de Vox i el PSC per concentrar el "vot útil" constitucionalista el 12-M

3 min
Dolors Montserrat, Alberto Núñez Feijóo i Dolors Montserrat, en una imatge d'unitat.

BarcelonaEl PP es vol convertir en aquestes eleccions en el "vot útil" constitucionalista. Aquest ha estat el missatge principal de l'acte d'aquest dimecres per ratificar Alejandro Fernández com a candidat a la Generalitat, en què tant el presidenciable com el dirigent estatal, Alberto Núñez Feijóo, i la presidenta del comitè de campanya, Dolors Montserrat, han fet pinya per aglutinar el vot unionista i deixar enrere els retrets interns de les darreres setmanes. La junta directiva autonòmica, reunida a l'Hotel Grand Marina, ha sigut el tret de sortida de la precampanya catalana: l'objectiu, segons Feijóo, és "concentrar el vot en el PP" per garantir que "la unió de Catalunya [amb Espanya] seguirà segles i segles com els darrers 500 anys".

En el seu discurs, Alejandro Fernández ha volgut agrair el nomenament de Feijóo com a candidat a la Generalitat –que serà ratificat aquesta tarda pel comitè electoral estatal– i ha assegurat que ara s'obre "l'oportunitat" que fa temps que esperaven per iniciar una etapa nova a Catalunya i "acabar amb el Procés i el sanchisme". "Dues cares de la mateixa moneda", segons el PP. Així, Fernández ha carregat contra el líder del PSC, Salvador Illa, per voler liderar el constitucionalisme i posar fi al Procés, ja que "és impossible" que ho facin "els bombers piròmans que han donat ales" a l'independentisme amb la llei d'amnistia.

Per convèncer l'electorat que el PP és la formació que pot reunir tot l'espanyolisme, Feijóo ha insistit que Ciutadans de facto ja s'hi ha integrat, després que desaparegués del mapa polític en la darrera contesa electoral a Espanya, i ha apel·lat directament als votants de Vox, que volen "l'estabilitat" de Catalunya, com també als del PSC, després de l'amnistia i vaticinant que Pedro Sánchez "els tornarà a trair". Fins i tot ha arribat a dir que el president espanyol està lligat pels independentistes i que tant Pere Aragonès com Carles Puigdemont també són "els seus candidats". "El PSC, ERC i Junts són indistingibles i intercanviables", ha etzibat.

En aquest sentit, el dirigent gallec també ha carregat contra la gestió de la sequera a Catalunya, l'economia i la inestabilitat ocasionada al país, mentre que ha reivindicat el "seny", les polítiques de seguretat i l'ensenyament trilingüe. Un camí que pretén liderar Fernández per recuperar la "potència de Catalunya, segrestada per l'independentisme". Ho vol fer amb l'argument de sortir de la "decadència" de la darrera dècada i del "perroflautisme contemplatiu" que atribueix al condicionament de la CUP de les polítiques públiques.

D'altra banda, tots han donat per fet que Sánchez cedirà davant els independentistes i que cal evitar-ho provocant "el canvi" a Catalunya que n'empenyi un altre a l'Estat liderat per Feijóo. De totes maneres, Fernández ha alertat de "l'estadi intermedi" que pot haver-hi abans de l'autodeterminació –si no ho eviten–: "l'Espanya confederal i asimètrica". Una Espanya a la qual no volen arribar, aferrant-se a la Constitució i l'Estatut que garanteixen un estat "de ciutadans lliures i iguals", en paraules seves.

Per la seva banda, Dolors Montserrat, l'única que ha fet una part del discurs en català, ha posat l'accent en la unitat, els riscos de l'independentisme i Pedro Sánchez, que també ha equiparat al secessionisme. La que és la cap de campanya ha insistit que recorreran "tots els racons" del Principat per explicar l'alternativa popular que ha presentat com "la casa" de tots els constitucionalistes. Precisament, la idea que el PP és "l'únic refugi" de l'unionisme és, de fet, el que ha recalcat diversos cops també Feijóo.

Les discrepàncies internes

Després de les discrepàncies internes per elegir candidat, el PP hi ha volgut treure ferro fent-hi referència. "Ha estat un part una mica complicat, però us asseguro que el nen ha nascut sa i us deixarà dormir a la nit", ha comentat Fernández per trencar el gel. I ha recollit el guant Feijóo, que ha volgut reivindicar el seu lideratge. "Els últims dies hi ha hagut molts comentaris benintencionats i altres no", ha afirmat, lamentant la "sorpresa" que ha generat que no es decidís per Fernández en un sol dia: "Ja s'ho faran, però us puc assegurar que si tornéssim a començar hauríem fet el mateix: primer parlar entre nosaltres [...] Havíem d'escoltar, perquè jo no soc cap Cèsar, per Cèsar ja tenim el sanchisme", ha afirmat. També ha volgut justificar l'elecció: "Tothom diu que és el millor, si coincideixen tots, l'hem encertat plenament", ha dit, posant l'accent en reivindicar tot l'equip, tot i que ho ha fet amb algun lapsus. Tots els dirigents han recalcat que remen "en la mateixa direcció".

Feijóo: "Aquest equip és del candidat i el candidat és de l'equip"
stats